Διεθνή

Γερμανία – Γαλλία: Οικονομικά «σύννεφα» πάνω από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωζώνης

Φως στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους η Γερμανία και η Γαλλία ρίχνει δημοσίευμα των Financial Times, εκτός των σημαντικών πολιτικών προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι δύο «γίγαντες» της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μερικά από τα δεινά Γαλλίας και Γερμανίας είναι οικονομικής φύσεως.

Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται εν μέρει στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα, έχει απόλυτη ανάγκη από ένα ριζικό μετασχηματισμό.

Μετά τις ειδήσεις αυτής της εβδομάδας ότι η γερμανική οικονομία υποχώρησε σε συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, ο Κάρστεν Μπρέζσκι της τράπεζας ING έγραψε: «Η γερμανική οικονομία σήμερα βρίσκεται πάλι εκεί που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο: κολλημένη σε στασιμότητα, καθώς η ανάπτυξη της είναι ουραγός ολόκληρης της Ευρωζώνης».

Την ίδια στιγμή, οι FT επισημαίνουν πως οι πολιτικές διαμάχες στη Γαλλία απειλούν να ακυρώσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως και αλλού στην Ευρωζώνη, τα δυσθεώρητα επίπεδα δημόσιου χρέους και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αποτελούν μέρος της προβλήματος, όπως έχει «χτυπήσει καμπανάκι» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν «μπελάδες» στις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ένωσης, το πρόβλημα μεταφέρεται στο σύνολο.
Οι FT τονίζουν πως για την ΕΕ, η ανησυχία έγκειται στο ότι οι οικονομικές δυσκολίες ενθαρρύνουν πολιτικές δυνάμεις, όπως η ριζοσπαστική αριστερά και δεξιά στη Γαλλία και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι αντικαθεστωτικές, ρωσόφιλες δυνάμεις της συμμαχίας Sahra Wagenknecht στη Γερμανία.

Επισημαίνεται πως αυτές οι δυνάμεις θα αντισταθούν σε κάθε τολμηρή απόφαση που η εξωτερική πολιτική της EE ενδεχόμενα χρειαστεί να πάρει, ενώ είναι επίσης αρκετά ισχυρές για να επηρεάσουν τις πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κομμάτων σε τομείς ζωτικής σημασίας για την Ένωση, όπως η μετανάστευση, ο κοινός προϋπολογισμός της ΕΕ και η κλιματική αλλαγή.

Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη καθώς η νέα ηγετική ομάδα της ΕΕ διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, να παρακολουθούνται όχι μόνο οι δραστηριότητές αυτών των δυνάμεων, αλλά και το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά γεγονότα συνολικά στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα