Τετάρτη, 26 Ιουν.
30oC Αθήνα

Γερμανία: Κίνδυνος για σοκ τύπου «Λε Πεν» στις τοπικές κάλπες του Σεπτεμβρίου – Προειδοποιήσεις οικονομολόγων

Γερμανία: Κίνδυνος για σοκ τύπου «Λε Πεν» στις τοπικές κάλπες του Σεπτεμβρίου – Προειδοποιήσεις οικονομολόγων

Με το γαλλικό “ιό” πολύ πιθανό να χτυπηθούν η Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς στις τοπικές εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια, το ακροδεξιό AfD αναμένεται να τερματίσει πρώτο, λαμβάνοντας την εντολή να συστήσει κυβέρνηση.

Η τάση αυτή δεν φαίνεται μόνο στις δημοσκοπήσεις (με ποσοστά 25% – 35%!), αλλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, όπου το AfD αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε όλη την ανατολική Γερμανία πλην του αυτόνομο κρατιδίου του Βερολίνου.

Το ενδεχόμενο όχι μόνο να βγει πρώτο το ΑfD στις τοπικές εκλογές στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Bραδεμβούργο αλλά και να σχηματίσει τοπικές κυβερνήσεις προκαλεί μεγάλες ανησυχίες σε οικονομικούς κύκλους.

Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα “σκοτινιάσει” ακόμα περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές των ομοσπονδιακών κρατιδίων αυτών.

Εκλογές την 1η και 22η Σεπτεμβρίου

Περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τρίτη το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Infratest dimap για λογαριασμό του MDR, το AfD βρίσκεται σαφώς στην πρώτη θέση με 28% και, μαζί με το BSW (21%), θα λάβει σχεδόν τις μισές ψήφους. Από την άλλη πλευρά, το CDU (23%), το SPD (7%) και το Linke (11%) συγκεντρώνουν μαζί μόνο 41%, ενώ οι Πράσινοι και το FDP δεν θα εκπροσωπούνταν πλέον στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής μια συμμαχία με το AfD, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ότι η μόνη επιλογή θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή της συμμαχίας Sahra Wagenknecht (BSW). Το CDU δεν έχει αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, Κάτια Μαστ, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κότμπους την Τρίτη. “Το ζήτημα αυτό δεν τίθεται προς το παρόν”, δήλωσε η ίδια. Οι δημοσκοπήσεις είναι στιγμιότυπα. Ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Κόμματος της Αριστεράς βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στη Θουριγγία.

Οι πρωθυπουργοί των ανατολικών κρατιδίων και ο Σολτς συζητούν για τις ευρωεκλογές

Το νέο δημοσκοπικό αποτέλεσμα έγινε γνωστό λίγο πριν από τη διάσκεψη των πρωθυπουργών των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι συναντώνται σήμερα (18.06.24) με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην πόλη Λούθερστατ Βίτενμπεργκ της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες το AfD αναδείχθηκε ισχυρότερο κόμμα και στα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια, παρά τις διαμάχες για το προσωπικό και τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Παρόμοια αποτελέσματα αναμένονται τώρα για τις εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας την 1η Σεπτεμβρίου και στο Βρανδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός πρόεδρος της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάσελοφ (CDU) χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “σούπερ καταστροφή”. “Πρόκειται για μια προειδοποίηση που λάβαμε, η οποία μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες εδώ σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων των Υπουργών της Ανατολικής Ευρώπης”, δήλωσε ο πολιτικός του CDU στην εκπομπή “Morgenmagazin” του ARD.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τέτοια δυσαρέσκεια για μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για την Ευρώπη. Ο Haseloff ζήτησε μια σαφή αλλαγή κατεύθυνσης, ιδίως στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στη βιομηχανική πολιτική. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι”. Ο Σολτς το κατάλαβε επίσης αυτό.

Η Σβέσιχ προτρέπει για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στα ανατολικά

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Manuela Schwesig (SPD) κάλεσε τον κ. Scholz (SPD) να λάβει περισσότερο υπόψη τις ανησυχίες της ανατολικής Γερμανίας. “Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι οι άνθρωποι στην ανατολική Γερμανία είναι πολύ δυσαρεστημένοι”, δήλωσε η κ. Schwesig ερωτηθείσα από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υγειονομική περίθαλψη σε εθνικό επίπεδο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους ανθρώπους. Η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων με τα κατ’ αποκοπήν νοσήλια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι αγροτικές περιοχές πρέπει να ληφθούν περισσότερο υπόψη. “Δεν μπορείτε να έχετε τον ίδιο αριθμό περιστατικών στις αγροτικές περιοχές όπως στα αστικά κέντρα”, δήλωσε ο Schwesig. Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης στο Βίτενμπεργκ μαζί με τις ευρωεκλογές, τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας και την οικονομική και ενεργειακή πολιτική.

Ο Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τους προέδρους των υπουργείων για το κακό κλίμα
Ο ιδρυτής του BSW Wagenknecht κατηγόρησε τους πρωθυπουργούς των ανατολικών γερμανικών κρατιδίων για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων εκεί. “Η δυσαρέσκεια των Ανατολικογερμανών δεν οφείλεται μόνο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και στους πρωθυπουργούς των ανατολικογερμανικών κρατιδίων”, δήλωσε η πρόεδρος. “Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν βγάλει αρκετά από πάνω τους και δεν έχουν σταματήσει σχεδόν καθόλου τα ανόητα πράγματα που προέρχονται από το Βερολίνο”.

Ο Wagenknecht κατηγόρησε τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι είναι “μερικές φορές πολύ υποχωρητικοί” απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σύγκριση με πολλούς ηγέτες κρατιδίων της Δυτικής Γερμανίας. “Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στην εποχή του κοροναϊού. Αλλά όταν πρόκειται για την προσφυγική πολιτική, την ενέργεια και τις συντάξεις, οι πρωθυπουργοί των ανατολικογερμανικών κρατιδίων αποτυγχάνουν επίσης να εκπροσωπήσουν επαρκώς τους πολίτες τους στην καγκελάριο”, δήλωσε ο επικεφαλής του BSW.

Τι λένε οικομολόγοι

Ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φιστ (Clemens Fuest), με δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γερμανία στις 9 Ιουνίου, μιλά για τις οικονομικές συνέπειες των επιτυχιών του AfD στην ανατολική Γερμανία, όπου το εν λόγω κόμμα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη.

“Η κυριαρχία ριζοσπαστικών κομμάτων όπως το AfD ή το BSW στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια σκοτεινιάζει τις οικονομικές προοπτικές τους, ακόμη και αν τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν στις εκλογές των κρατιδίων”, δήλωσε ο Φιστ λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Το AfD είχε αναδειχθεί ως η ισχυρότερη δύναμη στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια στις ευρωεκλογές, ενώ η νέα συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) μπόρεσε να εδραιωθεί από στάση.

Σύμφωνα με τον Φιστ, οι απώλειες των Πρασίνων και η αδυναμία του SPD θα περιπλέξουν περαιτέρω το έργο του συνασπισμού στο Βερολίνο. Μπορεί να υποτεθεί ότι οι εταίροι του συνασπισμού επικεντρώνονται τώρα στην επερχόμενη εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές. “Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής πολιτικής για τον επιχειρηματικό χώρο δεν είναι πλέον αναμενόμενες”, δήλωσε ο Fuest.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ifo, οι εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς στην ΕΕ μπορούν να υπονομεύσουν την κοινή δράση στην άμυνα, τη μετανάστευση και την εμπορική πολιτική.

“Η Ευρώπη μπορεί να είναι επιτυχής εδώ μόνο εάν υπάρχει η βούληση να παραμερίζονται περιστασιακά τα εθνικά συμφέροντα και να συνεργάζονται”, δήλωσε ο Fuest. “Για να είμαστε δίκαιοι, ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η ΕΕ είχε μόνο πολύ περιορισμένη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής”.

Εντός της ευρωζώνης, οι συγκρούσεις σχετικά με την πολιτική για το χρέος θα μπορούσαν να ενταθούν. Τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους στη Γαλλία και την Ιταλία κρύβουν δυνατότητες σύγκρουσης, προειδοποίησε ο οικονομολόγος. Η αντίδραση στις κεφαλαιαγορές -με την αύξηση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Γαλλίας και της Ιταλίας από την άλλη- δείχνει ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο.

Αλλαγές αναμένονται στο λεγόμενο Green Deal σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προορίζεται να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. “Πιθανότατα δεν θα συνεχιστεί με τη σημερινή του μορφή”, αναμένει ο Φιστ. “Αυτό μπορεί να είναι θετικό για τον επιχειρηματικό χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν τα υπερβολικά γραφειοκρατικά και αναποτελεσματικά μέρη του Green Deal, όπως οι κανόνες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση ή οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας”. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν μειονεκτήματα, εάν τα αποτελεσματικά μέσα, όπως η τιμή του άνθρακα, μετατοπιστούν προς τα πίσω.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις