Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), ακυρώνει πλήρως τις προβλέψεις κινδύνου που έχει σχηματίσει με την πάροδο των ετών και αντλεί πρόσθετα αποθέματα ασφαλείας για την αντιστάθμιση των ζημιών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σημερινή (23.02.24) ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ισολογισμού της για το 2023.
Ο λόγος για αυτό είναι η αρνητική επίπτωση σε διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα της στροφής των επιτοκίων. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το 2023, την οποία η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) δημοσίευσε σήμερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας θα επιτρέψουν μόλις και μετά βίας στην Bundesbank να παρουσιάσει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα ισολογισμού για το 2023.
Αυτό πιθανόν να μην ισχύει πλέον για το τρέχον έτος. Οι επιβαρύνσεις είναι πιθανό να είναι “σημαντικές και πάλι” το 2024, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel). “Είναι πιθανό να υπερβούν τα εναπομείναντα αποθεματικά”, δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ο Nagel δήλωσε: “Δεν αναμένουμε να είμαστε σε θέση να διανείμουμε κέρδη για κάποιο χρονικό διάστημα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι το 2019, η Bundesbank μετέφερε τα πλεονάσματα στο υπουργείο Οικονομικών χρόνο με το χρόνο. Από το 2020, η Bundesbank έχει το Βερολίνο σε «δίαιτα» για να προετοιμαστεί για την αλλαγή των επιτοκίων.
Ο λόγος για αυτή την αλλαγή είναι η στροφή των επιτοκίων, οι συνέπειες της οποίας συμπίπτουν πλέον με τις επιβαρύνσεις που «κληρονομούνται» από την πολυετή χαλαρή νομισματική πολιτική, σημειώνει η Handelsblatt.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη ανακοινώσει ζημίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2023.
Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια δέκα συνεχόμενες φορές για να καταπολεμήσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.
Το πρόβλημα ήταν το εξής: Το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών έχει χαμηλά επιτόκια και θα αποδίδει πολύ χαμηλές αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια.
Αντίθετα, η Bundesbank πρέπει πάντα να καταβάλλει το τρέχον επιτόκιο καταθέσεων για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών. Αυτό είναι σήμερα 4%.
Η Bundesbank βρισκόταν στο «κόκκινο» τη δεκαετία του 1970. Εκείνη την εποχή είχε καταγράψει ζημίες για επτά χρόνια.
Πέρυσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους, το μεγαλύτερο στοιχείο του λογαριασμού κερδών και ζημιών, ήταν για πρώτη φορά αρνητικά με ζημία 13,9 δισ. ευρώ.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν έλλειμμα 21,6 δισ. ευρώ, το οποίο η κεντρική τράπεζα αντιστάθμισε με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα.
Οι προβλέψεις για 19,2 δισ. ευρώ αντιστράφηκαν πλήρως και τα αποθεματικά συρρικνώθηκαν στα 0,7 δισ. ευρώ.
Από το 2015, οι νομισματικές αρχές της ευρωζώνης δρομολόγησαν προγράμματα δισεκατομμυρίων για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Αυτά αρχικά χρησίμευσαν για να στηρίξουν την οικονομία, αλλά το 2020 προστέθηκε άλλο ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς για να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Bundesbank επωφελείται σημαντικά από την υψηλή τιμή του χρυσού. Σύμφωνα με την Bundesbank, τα αποθέματα χρυσού της αποτιμώνται σήμερα σε 197 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Nagel απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης χρυσού για την ενίσχυση του ισολογισμού. “Ο χρυσός αποτελεί για εμάς μια μεγάλη άγκυρα εμπιστοσύνης του πληθυσμού”.