Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Γερμανία: Παράθυρο του Υπουργού Οικονομικών για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το «φρένο χρέους» λόγω Ουκρανίας

Γερμανία: Παράθυρο του Υπουργού Οικονομικών για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το «φρένο χρέους» λόγω Ουκρανίας
Φωτογραφία: Reuters

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το «φρένο χρέους» της Γερμανίας, ο μεταβατικός (μετά την απόλυση του Λίντνερ) Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, Γιεργκ Κούκις (Jörg Kukies), μιλώντας σήμερα (22.11.24), στην Handelsblatt.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κούκις κάνει λόγο για μία «μετριοπαθή μεταρρύθμιση» του «φρένου χρέους». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «το φρένο χρέους είχε θετικά αποτελέσματα. Χάρη στα στέρεα δημόσια οικονομικά της, η Γερμανία μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με μεγάλο σθένος. Το φρένο χρέους διασφαλίζει επομένως τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε καλές χρονιές και παρέχει επαρκή δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών σε περιόδους κρίσης, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει. Αυτό είναι σωστό κατ’ αρχήν. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι μια μετριοπαθής μεταρρύθμιση έχει νόημα».

Αναλυτικότερα, ο Κούκις πως «υπάρχουν πολλές προτάσεις, από το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, από την Bundesbank, από ακαδημαϊκούς. Θα πρέπει να τις εξετάσουμε προσεκτικά και να εξετάσουμε τι έχει νόημα προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Στο ερώτημα της Handelsblatt για το αν θα είχε νόημα να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από «φρένο χρέους», ο Κούκις απάντησε λέγοντας «δεν θέλω να κρίνω μεμονωμένα μέτρα τώρα».

Ο ίδιος επισήμανε πως «θα πρέπει να εξετάσει κανείς τι είναι ρεαλιστικό και για το οποίο θα μπορούσε επίσης να υπάρξει πολιτική συναίνεση. Κατά την άποψή μου, αυτή θα ήταν μια μετριοπαθής, στοχευμένη μεταρρύθμιση».
«Έχουμε θέσει σαφείς προτεραιότητες στον προϋπολογισμό για το 2024. Αυτό ήταν απαραίτητο μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Και στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, σταθμίσαμε επίσης τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν σαφείς προτεραιότητες υπέρ των μελλοντικών επενδύσεων», σημείωσε.

Τέλος, ο Κούκις ανέφερε πως «τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα. Ακόμα και αν δεν είχαμε φρένο χρέους, θα υπαγόμασταν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος. Αυτοί απαιτούν επίσης ιεράρχηση προτεραιοτήτων, επειδή περιορίζουν την αύξηση των κρατικών δαπανών και απαιτούν μια υγιή δημοσιονομική πολιτική.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις