Διεθνή

Γερμανία: Προϋπολογισμό με τρύπα ίση με το μισό ελληνικό ΑΕΠ παραλαμβάνει ο Μερτς

Το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που βάζει νέες φωτιές στη συζήτηση για τη χαλάρωση του φρένου χρέους

Υψηλότερο έλλειμμα και χρέος κατέγραψε το κράτος της Γερμανίας το 2024, σε σχέση με το αναμενόμενο.

Τα νεότερα στοιχεία αναμένεται να κάνει ακόμα πιο έντονη τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει προεκλογικά -και συνεχίζεται μετεκλογικά- σε σχέση με το ενδεχόμενης συνταγματικής αλλαγής στο φρένο χρέους της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, το κράτος δαπάνησε περίπου 119 δισ. ευρώ (δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο μισό ΑΕΠ της Ελλάδας!) περισσότερα από όσα εισέπραξε, ενώ παράλληλα, επιπλέον, οι αδύναμες εξαγωγές προκάλεσαν συρρίκνωση της οικονομίας.

Το γερμανικό κράτος κατέγραψε υψηλότερο νέο χρέος πέρυσι παρά τα έσοδα ρεκόρ. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των ομόσπονδων κρατιδίων, των τοπικών αρχών και της κοινωνικής ασφάλισης υπερέβησαν τα έσοδα κατά περίπου 118,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Προηγουμένως, ο αριθμός αυτός είχε ανέλθει στα 113 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το έλλειμμα ήταν κατά 15 δισ. ευρώ υψηλότερο από ό,τι το 2023.

Το ποσό αντιστοιχεί σε έλλειμμα 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το 2023, εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 2,5 τοις εκατό. Το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθεροποίησης της ΕΕ προβλέπει ως ανώτατο όριο το 3%, το οποίο χώρες όπως η Γαλλία παραβιάζουν εδώ και χρόνια.

Τα κρατικά έσοδα ανήλθαν σε 2,012 τρισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τους στατιστικολόγους, ήταν «η πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ». Σε σύγκριση με το 2023, τα έσοδα αυξήθηκαν έτσι κατά 4,8%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ιστορική συμφωνία των χωρών μελών του ΠΟΥ για τον αγώνα απέναντι στις πανδημίες
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αλυσίδων εφοδιασμού προϊόντων υγείας με σκοπό την προστασία των χωρών που στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19
Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας