Οι περικοπές αφορούν την μετανάστευση αλλά και κοινωνικές δαπάνες
Ο συντηρητικός υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, πρότεινε περικοπή 100 δισ. ευρώ από τη μετανάστευση και τις κοινωνικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα οικονομικά της χώρας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σχέδιο περικοπής δαπανών αναδεικνύει την έντονη αντίθεση του ηγέτη του CDU, Φρίντριχ Μερτς με την πολιτική του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος απέφυγε τις μειώσεις στην κοινωνική πρόνοια παρά το τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Μερτς έβαλε από νωρίς στο στόχαστρο τον Σολτς, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την οικονομική παρακμή της Γερμανίας στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο.
Η γερμανική οικονομία το 2024 πρόκειται να συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος λόγω της μείωσης των εξαγωγών και των υψηλών τιμών της ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Όποιος και αν αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και δημόσια στήριξη για τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των ετοιμόρροπων υποδομών της χώρας, την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Ο Σολτς έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα», δήλωσε σήμερα (17.12.2024) ο Μερτς, ο οποίος ηγείται της συμμαχίας CDU/CSU, προσθέτοντας ότι θέλει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25%. «Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να αναλάβουμε ξανά την κυβερνητική ευθύνη στη Γερμανία».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Γερμανία έχει μέσο συντελεστή συνδυασμένης φορολογίας εταιρειών 30%.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2025 ανέρχεται σε 488 δισ. ευρώ, με τις εργασιακές και κοινωνικές δαπάνες να αποτελούν 179 δισ. ευρώ.
Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε χθες (16.12.2024), αφού ο Σολτς έχασε μια πρόταση εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, προκαλώντας νέες ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 23 Φεβρουαρίου, επτά μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σολτς θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, μαζί με τους πρώην εταίρους του στον συνασπισμό, τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, «υποφέρουν» στις δημοσκοπήσεις.
Η συμμαχία CDU/CSU του Μερτς προηγείται με ποσοστό γύρω στο 31%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία – ή AfD – είναι δεύτερη με 19,8% και το SPD τρίτο με 17%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι Πράσινοι είναι τέταρτοι με 11,2% και το BSW – ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο – πέμπτο με 7,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, η απόλυση του οποίου προκάλεσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, εξακολουθούν να κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Το κόμμα συγκεντρώνει επί του παρόντος ποσοστό 4,9%.