Εντείνονται οι ανησυχίες σε οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας για τις επιδόσεις του ακροδεξιού AfD στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι οποίες θα συμπέσουν με δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στην ανατολική Γερμανία.
Για το AfD, η αποχώρηση της Γερμανίας («Dexit») από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια επιλογή, ανάλογη με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου («Brexit»). Το πρόγραμμα των ευρωεκλογών δεν αναφέρει ρητά το «dexit». Ωστόσο, η αποχώρηση από τις υπάρχουσες δομές αναφέρεται εκεί σαφώς, επισημαίνει η Handelsblatt.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και τη βλέπουμε ως ένα αποτυχημένο εγχείρημα», αναφέρεται στο προοίμιο του προγράμματος για τις ευρωεκλογές του 2024. Αντίθετα, στόχος είναι η επανίδρυση της ΕΕ ως «συνομοσπονδία ευρωπαϊκών εθνών». Εάν αυτό δεν πετύχει, το AfD πιστεύει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ. Η επικεφαλής του AfD, Άλις Βάιντελ, έθεσε αυτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξή της στους Financial Times.
Οι οικονομικές συνέπειες μιας αποχώρησης θα ήταν σημαντικές. Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW). «Μια έξοδος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων και τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και διευθύνων σύμβουλος του IW Hubertus Bardt.
Το IW προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,6% σε πέντε χρόνια
Το Brexit και οι αρνητικές εμπειρίες αποτελούν προειδοποίηση για τα άλλα κράτη μέλη να μην εγκαταλείπουν την οικονομική ολοκλήρωση ελαφρά τη καρδία. «Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ΕΕ δεν αφορά μόνο την ευημερία, αλλά και το άνοιγμα, την ελευθερία και την ειρήνη», δήλωσε ο Bardt.
Σύμφωνα με τη μελέτη του IW, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 5,6% μετά από μόλις πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια θα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη του κοροναϊού και της ενεργειακής κρίσης μαζί. «Μέσα στην πρώτη πενταετία, η Γερμανία θα έχανε 690 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία», αναφέρει η μελέτη.
Στη μελέτη του, το IW αναφέρει επίσης μια άλλη επίπτωση μιας εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ: η αγορά εργασίας θα επηρεαστεί επίσης μαζικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IW, περίπου 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν ως αποτέλεσμα της εξόδου. «Επειδή η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με άλλες χώρες, ιδίως με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα αισθάνονταν σαφώς τις συνέπειες εδώ στη Γερμανία», συνοψίζουν οι εμπειρογνώμονες.