Πέμπτη, 29 Αυγ.
32oC Αθήνα

Γερμανία: Στα «μαχαίρια» ενώσεις επιχειρηματιών και ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία ενόψει των εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου

Γερμανία: Στα «μαχαίρια» ενώσεις επιχειρηματιών και ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία ενόψει των εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου
Πηγή: Reuters

Η διαμάχη μεταξύ του AfD και των επιχειρήσεων φτάνει στα άκρα ελάχιστες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας (Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024).

Μετά τη λεκτική επίθεση του υποψηφίου του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Αlternative fuer Deutschland – AfD), Μπγιερν Χέκε (Björn Höcke) στη δέσμευση των οικογενειακών επιχειρήσεων (σ.σ. Επιχειρήσεις που διοικούνται παραδοσιακά από ιστορικές επιχειρηματικές οικογένειες) της Θουριγγίας να καταπολεμήσουν την ξενοφοβία, η εργοδοτική ένωση της Θουριγγίας προειδοποιεί ενάντια στους «αυταρχικούς ισχυρισμούς» της ηγεσίας του AfD, οξύνοντας το κλίμα ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. 

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Θουριγγίας (VWT), Ματίας Κρεφτ (Matthias Kreft), κάνει λόγο για επίθεση σε ολόκληρη την οικονομία.

Από την πλευρά των εταιρειών, η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική. Σύμφωνα με την τελευταία εκλογική έρευνα, το AfD θα κερδίσει ποσοστό 30 % στη Θουριγγία, καθιστώντας το το ισχυρότερο κόμμα, μπροστά από το κεντροδεξιό CDU – CSU (21%).

Το έναυσμα για τη διαμάχη μεταξύ του AfD και των επιχειρήσεων ήταν μια προεκλογική ομιλία του Χέκε. Ένα βίντεο με αυτό κυκλοφορεί σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το X (πρώην Twitter) από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (24.08.24). Η ηχογράφηση δείχνει τον Χέκε να επιτίθεται σκληρά την Ένωση Γερμανικών Οικογενειακών Επιχειρήσεων σε μια πλατεία στην πόλη Sömmerda της περιοχής της Θουριγγίας.

Ο Χέκε περιγράφει την εκστρατεία των ιδιοκτητών οικογενειακών επιχειρήσεων «Made in Germany – Made by Diversity» («Παράγεται στη Γερμανία – Παράγεται απο τη Διαφορετικότητα») ως «καθαρή υποκρισία» και κατηγορεί τις εμπλεκόμενες εταιρείες ότι είχαν μετατοπίσει την οικονομική τους έμφαση στο εξωτερικό πριν από χρόνια. Τους κατηγορεί επίσης ότι «βλέπουν αυτή τη χώρα να αποβιομηχανοποιείται για δεκαετίες».

Περισσότερες από 40 μεσαίες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Miele, Schwartau, Trigema και Rossmann, διεξάγουν εκστρατείες κατά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας και υπέρ της διαφορετικότητας στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής του AfD της Θουριγγίας συνιστά στις εταιρείες «απλώς να κρατούν το στόμα τους κλειστό όταν πρόκειται για πολιτική». Όπως τόνισε, ήθελε ακόμα να απέχει από το να ζητήσει μποϊκοτάζ: «Πρόσφατα αγόρασα ένα αλυσοπρίονο από τη Stihl – δεν θα το έκανα αυτό σήμερα, ωστόσο, τους εύχεται «σοβαρές, έντονες οικονομικές αναταράξεις».

Ο Μάριο Φόιγκτ (Mario Voigt), ο υποψήφιος του CDU, επέκρινε δριμύτατα τις δηλώσεις του Χέκε. Την περασμένη Τρίτη (27.08.24), ο Χέκε απάντησε σε αυτό στο Telegram και τόνισε πως δεν επιθυμούσε «σοβαρές αναταράξεις» στις μεσαίες επιχειρήσεις της Θουριγγίας, αλλά στις εταιρείες της καμπάνιας «Made in Germany – Made by Diversity» που δεν είχαν τοποθεσίες στη Θουριγγία και έφευγαν από τη Γερμανία.

Υποθέτει ότι οι εταιρείες «παρεμβαίνουν στην εκλογική εκστρατεία της πολιτείας Θουριγγίας με υποκριτικό τρόπο». «Αυτές οι εταιρείες ξεφεύγουν από τη γραφειοκρατία, τη φορολογική επιβάρυνση και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας και πολεμούν το AfD, τη μόνη φιλική προς τις μεσαίες επιχειρήσεις εναλλακτική λύση απέναντι στο παλιοκομματικό καρτέλ που θα σταματούσε την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας», γράφει ο Χέκε στην πλατφόρμα του Telegram.

Συγκλονίστηκε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Θουριγγίας από την εκστρατεία του AfD. Ο Κρεφτ ανέφερε στην handelsblatt πως «με την προεκλογική του εμφάνιση, ο Χέκε άφησε τη μάσκα και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο» και πως «η ένωση έχει τοποθετηθεί ενάντια στο AfD για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η εμφάνιση του Χέκε «ήταν το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας».

Και περαιτέρω, o ίδιος τόνισε πως «αυτό είναι ένα σημάδι ότι το AfD προσπαθεί να διαμορφώσει μια αυταρχική ηγεσία κατά της οικονομίας σύμφωνα με το σύνθημα: Μόνο το AfD υπαγορεύει τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να δράσει και να λειτουργήσει η οικονομία».

Ο Κρεφτ δεν βλέπει μόνο την κοινωνική οικονομία της αγοράς, αλλά και τη μελλοντική βιωσιμότητα του Ελεύθερου Κράτους σε κίνδυνο: «Εάν το AfD έρθει στην κυβέρνηση στη Θουριγγία, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί αυτό θα είχε πολύ αποτρεπτικό αποτέλεσμα στη μετανάστευση στη Θουριγγία , τόσο από το εξωτερικό όσο και από άλλες ομοσπονδιακές πολιτείες.

Αντιδράσεις από την οικονομία

Η Μαρί – Κριστίνε Όρστερμαν (Marie-Christine Ostermann) κάνει παρόμοια σχόλια σε ένα άρθρο της στην Handelsblatt. «Δεν θα αφήσουμε τον Χέκε να μας κλείσει», γράφει η πρόεδρος της ένωσης «Οικογενειακών Επιχειρηματιών». Ο Χέκε δείχνει πόσο αντι – επιχειρηματικό είναι το AfD, υποστηρίζοντας πως «όταν οι εταιρείες μπαίνουν σε σοβαρές οικονομικές αναταράξεις, οι ντόπιοι υπάλληλοι είναι πάντα αυτοί που υποφέρουν».

Ο πολιτικός του AfD δεν επιτίθεται μόνο σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Miele, η Fiege, η Dräger, η Sennheiser, η Stihl και η Boehringer, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί.

Η Όρστερμαν αμφιβάλλει επίσης για τον πατριωτισμό του πολιτικού του AfD: «Πόσο αντιπατριώτης πρέπει να είναι ο Μπγιερν Χέκε – παρόλο που στο AfD αρέσει να ντύνεται ως πατριωτικό κόμμα – αν θέλει οικονομική παρακμή για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας», γράφει η Όστερμαν.

Δριμεία κριτική στο AfD άσκησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβαμ (Siegfried Russwurm). Ο Ρούσβαμ είπε στη Welt ότι φοβάται ότι η επιθετική ξενοφοβία του AfD θα επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία.

Επιτέθηκε επίσης συγκεκριμένα στον αρχηγό του AfD στη Θουριγγία, Μπγιερν Χέκε. Ο επικεφαλής του BDI είπε ότι οι δηλώσεις είναι ανησυχητικές για την οικονομία και δείχνουν την ανικανότητα του κόμματος.

Οι δηλώσεις του Χέκε έδειξαν «ότι η συμμετοχή του AfD στην κυβέρνηση θα έβλαπτε μαζικά την οικονομία και την ευημερία στην ανατολική Γερμανία», τόνισε ο Ρούσβαμ. Το κόμμα εσφαλμένα παρουσιάζεται ως η φωνή της τοπικής μεσαίας επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος του VDMA, Καρλ Χόισγκεν (Karl Haeusgen) παίρνει επίσης στα σοβαρά τον Χέκε: «Ο Μπγιερν Χέκε και οι δικοί του είναι δυνατοί όταν πρόκειται να πολεμήσουν εναντίον πιο αδύναμων ανθρώπων, αλλά θα τα παρατήσουν γρήγορα στους σκληρούς ανέμους της πραγματικής πολιτικής», γράφει ο επικεφαλής της Ένωσης Μηχανικών και Φυτών. 

Ο Χόισγκεν αμφιβάλλει ότι ο Χέκε θα ήξερε από πού προέρχονται οι άνθρωποι που θα εξασφαλίσουν μελλοντικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ο Χέκε επίσης δεν ήξερε από πού προέρχονταν οι άνθρωποι που κατασκεύασαν, εκσυγχρονίστηκαν και συντήρησαν την υποδομή. Για τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, ένα πράγμα είναι σίγουρο: «Ο Χέκε θέλει να εμφανίζεται ως επιτηδευματίας, αλλά κλαίγεται χωρίς ουσία».

Αντιδράσεις από την πολιτική

Στη θέση των επιχειρηματικών ενώσεων προσχωρεί και ο τομέας των Πρασίνων που ασχολείται με τις επιχειρήσεις. «Η τοποθεσία της επιχείρησης χρειάζεται συνοχή – η δεξιά λαϊκιστική αναταραχή αποτελεί κίνδυνο για τις εταιρείες στη Γερμανία», εξήγησε το διοικητικό συμβούλιο της επιχειρηματικής ένωσης σε δήλωση. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πέρα από τις κομματικές γραμμές καλούνται να υπερασπιστούν τη διαφορετικότητα.

«Είμαστε ένα έθνος με ισχυρές εξαγωγές – οι ανταλλαγές με άλλες χώρες διασφαλίζουν την ευημερία μας. Όποιος επιτίθεται στην Ευρώπη και το ευρώ με λαϊκιστικό τρόπο τα κάνει όλα πιο ακριβά και λιγότερο οικονομικά. Δεν πρέπει όλοι να το επιτρέψουμε αυτό», τονίζει ο Τόμας Γκάμπκε (Thomas Gambke), Πρόεδρος της επιχειρηματικής ένωσης των Πρασίνων.

Τελευταία ευκαιρία για τη Θουριγγία

Ο Κρέφτ, ο επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Θουριγγίας, ζητά τη συγκέντρωση πολιτικών δυνάμεων ενάντια στο AfD. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν και να αποτρέψουν μία κυβέρνηση του AfD στη  Θουριγγία. Η προειδοποίηση του Κρέφτ είναι χαρακτηριστική: «Αυτή είναι τώρα η τελευταία ευκαιρία».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις