Δευτέρα, 19 Αυγ.
27oC Αθήνα

Γερμανία: Το 59% των επιχειρηματιών βλέπει ως κίνδυνο το ακροδεξιό AfD – Το Σεπτέμβριο κάλπες σε Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Γερμανία: Το 59% των επιχειρηματιών βλέπει ως κίνδυνο το ακροδεξιό AfD – Το Σεπτέμβριο κάλπες σε Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Ως κίνδυνο βλέπει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD (Alternative fuer Deutschland – Εναλλακτική για τη Γερμανία) το 59% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW), λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Σημειώνεται πως τον ερχόμενο μήνα, θα διεξαχθούν τρεις κάλπες σε αντίστοιχα τρία ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή πρωτιά του ακροδεξιού AfD. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία, ενώ την 22η Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις βλέπουν επίσης κινδύνους για την τοποθεσία των επιχειρήσεων και τις επενδυτικές αποφάσεις. Αντιθέτως, μόνο το πέντε έως το 15% -ανάλογα με την πτυχή- πιστεύει ότι το AfD θα μπορούσε να αποτελέσει «περισσότερο μια ευκαιρία».

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των σημαντικά υψηλότερων εκλογικών και δημοσκοπικών αποτελεσμάτων του AfD στην ανατολική Γερμανία και της μικρότερης οικονομικής δομής, είναι ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κόμμα αξιολογούνται σχεδόν εξίσου υψηλά με τους κινδύνους που εκτιμούν οι δυτικογερμανικές επιχειρήσεις», αναφέρεται ο συγγραφέας της μελέτης του IW, Knut Bergmann.

Ωστόσο, στο 29%, σημαντικά λιγότεροι εκπρόσωποι εταιρειών στα ανατολικά έχουν τοποθετηθεί δημόσια και ενεργά κατά του AfD σε σχέση με τα δυτικά, όπου το 50% το έχει κάνει.

Συνολικά ερωτήθηκαν περίπου 900 εταιρείες από τη βιομηχανία ή από παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τη βιομηχανία ανατολικά και δυτικά της Γερμανίας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αξιολόγηση της τεχνογνωσίας της οικονομικής πολιτικής: στη Δύση, οι εταιρείες έδωσαν στο AfD μέση βαθμολογία 5,0, τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία μετά το Αριστερό Κόμμα (5,2).

Στα ανατολικά, από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις τοποθετούν το AfD στην τρίτη θέση με μέση βαθμολογία 4,1. Και στα δύο μέρη της χώρας, η CDU/CSU και το FDP κατέλαβαν την πρώτη θέση με μέση βαθμολογία 2,8 και 3,1 αντίστοιχα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις