Τετάρτη, 4 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Γερμανία: Το SPD πιέζει για  κατάργηση των τελωνειακών προνομίων των Shein και Temu στην ΕΕ

Γερμανία: Το SPD πιέζει για  κατάργηση των τελωνειακών προνομίων των Shein και Temu στην ΕΕ

Μέτρα κατά των προμηθευτών χαμηλού κόστους από την Κίνα, θέλει να βάλει το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, το SPD, αναδιοργανώνοντας τους κανονισμούς της ΕΕ για τις εισαγωγές.

Ο Γενς Τσίμερμαν (Jens Zimmermann,) εκπρόσωπος για την ψηφιακή πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, δήλωσε στην Handelsblatt: «Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τη γερμανική αγορά να κατακλύζεται από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από εταιρείες ταχυδρομικών παραγγελιών με έδρα την Κίνα». Ως εκ τούτου, ο Zimmermann δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση και να επιβάλει αυστηρά την επιβολή των τελωνείων και της ασφάλειας των προϊόντων στη Γερμανία.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η πλημμύρα των εισαγωγών φθηνών προϊόντων από την Κίνα, το SPD πιστεύει ότι είναι δυνατή η επέκταση των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt. Συγκεκριμένα, ο ειδικός κανόνας της ΕΕ «θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τον οποίο δεν καταβάλλονται δασμοί για αγαθά αξίας κάτω των 150 ευρώ κατά την εισαγωγή τους.

Η απαλλαγή αυτή πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ έως το 2028. Το SPD επιθυμεί ταχύτερη πρόοδο και υπολογίζει στην υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση της «νομοθετικής διαδικασίας στην ΕΕ». Στόχος είναι επίσης να αποτραπεί η φορολογική απάτη με την κατάργηση του ορίου των 150 ευρώ για το αφορολόγητο.

«Το κράτος χάνει σημαντικά φορολογικά έσοδα, καθώς εκτιμάται ότι το 65% των δεμάτων από την Κίνα δηλώνονται κάτω από την πραγματική τους αξία, προκειμένου να εξοικονομηθούν φόροι και να αποφευχθούν οι δασμοί», αναφέρεται στο έγγραφο του SPD.

Οι κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες εμπορίου έχουν εισβάλει με το ζόρι στην ευρωπαϊκή αγορά εδώ και αρκετό καιρό. Οι εμπορικές πύλες Shein και Temu είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία. Με πουκάμισα και παντελόνια για λίγα μόνο ευρώ, καθώς και είδη οικιακής χρήσης και παιχνίδια, οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή θέση στο διαδικτυακό εμπόριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών της αγοράς, όπως η Coresight Research, μόνο η Shein ελέγχει περίπου το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς γρήγορης μόδας.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι έμποροι λιανικής πώλησης παρακολουθούν με ανησυχία την ανάπτυξη τέτοιων διαδικτυακών αγορών εδώ και αρκετό καιρό. «Παιχνίδια, τροχοί της τύχης, αντίστροφη μέτρηση εκπτώσεων κ.λπ. υποδηλώνουν απίστευτες εκπτώσεις και ευκαιρίες», δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Προστασίας Καταναλωτών Christiane Rohleder.

«Η Temu δημιουργεί συνεχώς νέα κίνητρα για αγορές». Ο σχεδιασμός των διαδικτυακών πλατφορμών, o οποίος έχει στόχο την χειραγώγηση των καταναλωτών, έχει απαγορευτεί με την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ. «Επομένως, είναι σημαντικό οι κανονισμοί αυτοί να εφαρμοστούν τώρα επίσης», δήλωσε η Rohleder.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις