Site icon NewsIT

Γερμανία: Το ΑΕΠ συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

09.10.2024 | 16:50
Γερμανία: Το ΑΕΠ συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Germany, Stock Market Data, Stock Market Crash, Stock Market and Exchange, Moving Down

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για το τρέχον έτος σε συρρίκνωση κατά 0,2%, το τελευταίο σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να ξεφύγει από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας.

Μια μείωση της παραγωγής το 2024 – μετά από μια πτώση 0,3% πέρυσι – θα σηματοδοτούσε μόλις τη δεύτερη φορά ΑΕΠ συρρικνώνεται για δύο συναπτά έτη από την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είχε προβλέψει επέκταση 0,3% για φέτος στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου.

Μια αργή ανάκαμψη είναι πιθανό να σημειωθεί το επόμενο έτος, με ετήσια ανάπτυξη 1,1% το 2025, πριν η επέκταση επιταχυνθεί στο 1,6% το 2026, ανέφερε ο Χάμπεκ σήμερα (9.10.2024) σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Τόνισε την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η αντιμετώπιση των παρατεταμένων «διαρθρωτικών προβλημάτων» της Γερμανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη ενεργειακής ασφάλειας, η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα οποία, όπως είπε, μαζί με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

«Εν μέσω των κρίσεων, η Γερμανία και η Ευρώπη στριμώχνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και πρέπει να μάθουν να διεκδικούν», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version