Διεθνή

Γερμανία: Ύφεση από τώρα μέχρι τον Ιούνιο περιμένει η Bundesbank

Η Bundesbank αναμένει ότι η οικονομία θα γνωρίσει σκαμπανεβάσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2025, δηλαδή στο διάστημα από τον τρέχοντα μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2025, περιμένει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Βundesbank) στην μηνιαία έκθεση της, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα (24.4.25).

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα περιμένουμε στασιμότητα, ενδεχομένως ακόμη και μια ελαφρά ύφεση, για φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Νάγκελ σε συνέντευξη στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Αυτό θα σήμαινε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωνόταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. «Συνολικά, οι παράγοντες αβεβαιότητας στην οικονομία είναι πολύ υψηλοί και αυτό οδηγεί σε αυτή την επιβράδυνση της ανάπτυξης», είπε ο Νάγκελ.

Ωστόσο, η Bundesbank αναμένει ότι η οικονομία θα γνωρίσει σκαμπανεβάσματα το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η οικονομική παραγωγή στη Γερμανία είναι πιθανό να αυξήθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2025, αλλά θα μπορούσε να υποστεί οπισθοδρόμηση το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρει η μηνιαία έκθεση.

Η υποκείμενη οικονομική τάση παραμένει «συνολικά αδύναμη». Οι δασμοί του Τραμπ είναι πιθανώς εν μέρει υπεύθυνοι για αυτό. «Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία παραμένουν ζοφερές ενόψει της δασμολογικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ», τόνισε η Bundesbank.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εγκαταλείπει» τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ,  δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομίας, Ντομπρόβσκις
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πρέπει να έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο ακόμη περισσότερο «σε έναν όλο και πιο συγκρουσιακό και ανταγωνιστικό κόσμο», αναφέρει ο Ντομπρόβσκις
European Union flags