Υπέρ της λήψης κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά καταρχάς μόνο στην τεχνολογία και την έρευνα τάχθηκε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας σήμερα (06.03.24) στη Handelsblatt.
Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, δήλωσε πως είναι «ανοιχτός» στο να επιτρέψει στην τράπεζα να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος τόνισε, όμως, πως «είναι σοφό να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα. Οι απόψεις των κρατών μελών διαφέρουν. Γνωρίζουμε ότι οι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές είναι ευαίσθητοι όταν πρόκειται για τον αμυντικό τομέα και πρέπει να διασφαλίσουμε την καλή πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ», σημείωσε ο Λίντνερ.
«Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε επενδύοντας περισσότερο σε τεχνολογίες διπλής χρήσης και στην έρευνα. Αν σημειώσουμε πρόοδο εδώ, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αν είναι αναγκαία ή όχι η αλλαγή της εντολής», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Πάντως ξεκαθάρισε πως «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε, αλλά δεν θα το απέκλεια σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρέπει να διώξουμε όλα τα εμπόδια για να αυξήσουμε τις παραγωγικές ικανότητες στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα το συντομότερο δυνατό».
Όσον αφορά την άρνηση της Γερμανίας να συνεισφέρει το μερίδιό της στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF), η οποία χρηματοδοτεί αγορές όπλων για την Ουκρανία, ο Λίντνερ δήλωσε πως «χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή των βαρών. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης . Αλλά δεν θα συμβεί κάποια κράτη μέλη να πληρώνουν δύο φορές, πρώτα τη διμερή βοήθεια για την Ουκρανία και στη συνέχεια μέσω ευρωπαϊκών μέσων. Αυτό δεν θα ήταν δίκαιο».
Σε σχέση με το αν η Γερμανία θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο μόλις εξαντληθούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από το ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του στρατού της, ο Λίντνερ δήλωσε πως «δεν σχεδιάζουμε ένα νέο ειδικό ταμείο. Μέχρι το 2028 πρέπει να καταφέρουμε να καλύψουμε το 2% της οικονομικής παραγωγής για την άμυνα από τον τακτικό προϋπολογισμό. Αυτό αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι εφικτό υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δεύτερον, πρέπει να περιορίσουμε την εισαγωγή νέων κοινωνικών δαπανών».