Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Η Bundesbank προειδοποιεί για «δυσάρεστους» ελεγχους τις γερμανικές τράπεζες με στόχο τον εντοπισμό «κινδύνων»

Η Bundesbank προειδοποιεί για «δυσάρεστους» ελεγχους τις γερμανικές τράπεζες με στόχο τον εντοπισμό «κινδύνων»

Στο «μικροσκόπιο» της Bundesbank θα μπουν oι γερμανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην εγχώρια αγορά εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, Μπούρκαρντ Μπαλτς (Burkhard Balz), μιλώντας χθες (27.2.2024) σε εκδήλωση για τις τράπεζες στη Βάδη Βιτεμβέργη.

Συγκεκριμένα, ο Μπαλτς της κεντρικής γερμανικής τράπεζας ανέφερε πως μία από τις εποπτικές προτεραιότητες της Bundesbank είναι πως «θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους της αγοράς εμπορικών ακινήτων». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ένα από τα ζητήματα» τα οποία θα προσεχθούν «κατά πόσον οι εξελίξεις της αγοράς αντικατοπτρίζονται στις πιστωτικές αξιολογήσεις των ιδρυμάτων και κατά πόσον παρακολουθούν επαρκώς τους κινδύνους».

Ο Μπαλτς ανέφερε πως θα δοθεί εποπτική προτεραιότητα σε άλλες τρεις πλευρές: «Το οικονομικό περιβάλλον και ο υψηλός πληθωρισμός. Αυτό θα αφορά κινδύνους πίστωσης, επιχειρηματικού μοντέλου και τιμών αγοράς, π.χ. μείωση των νέων εργασιών, ανακτησιμότητα, διαχείριση εξασφαλίσεων, κίνδυνοι συγκέντρωσης, μοντελοποίηση IRB. Διασφαλίζουμε ότι τα ιδρύματα τιμολογούν και διαχειρίζονται επαρκώς τους κινδύνους».

«Οι επιπτώσεις των εξελίξεων των επιτοκίων. Το τεστ αντοχής του LSI, το οποίο αναμένεται και φέτος, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς. Θα μας παράσχει σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων και για την καθοδήγηση του πυλώνα 2».

«Η ασφάλεια της πληροφορικής. Η ΕΚΤ θα διενεργήσει για πρώτη φορά τεστ αντοχής στον κυβερνοχώρο για τα SI. Το θέμα της διαχείρισης της εξωτερικής ανάθεσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εθνική εποπτεία και θα εντείνουμε τον εποπτικό διάλογο για τα ιδρύματα με υπερβολικούς κινδύνους ΤΠ και κυβερνοχώρου και τη διαχείρισή τους.

Ο ίδιος ανέφερε πως «αυτά τα συγκεκριμένα σημεία εστίασης του εποπτικού μας έργου εντάσσονται σε ένα τριετές πρόγραμμα που καθορίζει τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητές μας. Οι τρεις προτεραιότητες για την περίοδο 2024-26, οι οποίες συνδέονται επίσης στενά με τις προτεραιότητες του SSM για την περίοδο αυτή, είναι οι εξής:

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός σε συνδυασμό με τη δημογραφική αλλαγή,
  • Κλιματική αλλαγή, βιωσιμότητα και οικονομικός μετασχηματισμός,
  • Διακυβέρνηση.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν το πλαίσιο για το εποπτικό μας έργο τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2024 θα είναι επίσης ένα συναρπαστικό έτος όσον αφορά την εποπτική προσέγγιση: πέρυσι, η Bundesbank και η BaFin ανέπτυξαν από κοινού ένα «πλαίσιο ανοχής κινδύνου», προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στους εποπτικούς πόρους εκεί όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Από το τρέχον έτος και μετά, θα εστιάσουμε την ένταση της εποπτείας ακόμη πιο έντονα από ό,τι προηγουμένως στον κίνδυνο ανά ίδρυμα και στη σημασία του ιδρύματος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ως εκ τούτου, θα εποπτεύουμε ακόμη πιο στενά τα ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Η εργαλειοθήκη θα διευρυνθεί και, εάν το απαιτεί η κατάσταση, θα διερευνούμε θέματα και θα εμβαθύνουμε περαιτέρω με σθένος – ακόμη και αν αυτό γίνει δυσάρεστο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπαλτς, σημείωσε, τέλος, πως «μπορεί η αναταραχή γύρω από την SVB, την Credit Suisse και τους συνεργάτες της να βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο πίσω μας – αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν αμετάβλητοι». «Τα διδάγματα είναι ακόμη περισσότερα», εξηγώντας πως «οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές μπορούν να αφήσουν τις τράπεζες να παραπαίουν, αν δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν επαρκώς στις αλλαγές.

Η ενίσχυση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης κινδύνων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση ενός ιδρύματος. Και η επιεικής εποπτεία είναι κακή εποπτεία- η εμπροσθοβαρής και επίμονη εποπτεία, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την κοινωνία.

Ως εποπτικές αρχές, αναμένουμε επομένως από τα ιδρύματα να αυξήσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους και να διαχειριστούν ενεργά τους κινδύνους. Αυτό ισχύει ιδίως για τους κινδύνους επιτοκίου από την πλευρά του εισοδήματος, τους πιστωτικούς κινδύνους και τους κινδύνους εμπορικής ιδιοκτησίας, καθώς και για την ασφάλεια της πληροφορικής και του κυβερνοχώρου», τόνισε ο ίδιος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις