Site icon NewsIT

Η Uniper σπάει τα δεσμά της Gazprom με αποζημιώσεις ύψους 13 δισ. ευρώ

12.06.2024 | 11:41
Η Uniper σπάει τα δεσμά της Gazprom με αποζημιώσεις ύψους 13 δισ. ευρώ

FILE PHOTO: Plants hang from lights at a display of German energy firm Uniper during the LNG 2023 energy trade show in Vancouver, British Columbia, Canada, July 12, 2023. REUTERS/Chris Helgren/File Photo

Επιδικάστηκε αποζημίωση άνω των 13 δισ. ευρώ (14 δισ. δολαρίων) για την Uniper, σχετικά με τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που δεν παραδόθηκαν από την Gazprom από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Uniper ήταν ένας από τους παλαιότερους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους της Gazprom με ιστορία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Μια διεθνής διαιτητική απόφαση στις 7 Ιουνίου επέτρεψε στη γερμανική εταιρεία να καταγγείλει τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειάς της στη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η Uniper κρατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές διασώσεις στην ιστορία της Γερμανίας. Αφού η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream και οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας αναγκάστηκε να πληρώνει καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εναλλακτικές προμήθειες και ήταν σε θέση να πληρώσει το κόστος αυτό μόνο με κρατική στήριξη.

Αν και η Gazprom μπορεί να μην εκπληρώσει ποτέ την πληρωμή, ο τερματισμός των συμβάσεων προμήθειας αποτελεί βασικό ορόσημο για την προετοιμασία της Uniper για την επιστροφή της στο χρηματιστήριο.

«Οποιαδήποτε ποσά θα εισρεύσουν στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Michael Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Uniper, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις. «Δεν είναι ακόμη σαφές αν πρέπει να αναμένονται σημαντικά ποσά».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version