Σε αναζήτηση εργαλείων στήριξης των νομισμάτων τους βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας προκειμένου να αποκρούσουν την ανατίμηση του δολαρίου στην οποία οδηγούν οι εξαγγελίες και απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς.
Η Ινδονησία -που ήδη παρεμβαίνει τακτικά για να συγκρατήσει την αδύναμο νόμισμά της (ρουπία)- θα απαιτήσει από τις εταιρείες εμπορευμάτων να επαναπατρίσουν όλα τα υπερπόντια κέρδη τους, αναφέρει το Bloomberg. Η Νότια Κορέα πούλησε χρέος για να συμπληρώσει τα ταμεία της για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ιστορικά ισχυρό δολάριο, οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και η προοπτική αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα προκληθεί από την τιμωρητική εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους αξιωματούχους των αναπτυσσόμενων αγορών. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσω των επιτοκίων, υπό το φόβο ότι θα προκαλέσουν πτώση του νομίσματος, την ίδια ώρα που οι έντονες παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα κινδυνεύουν να εξαντλήσουν τα αποθεματικά τους.
«Είναι μια πολύ λεπτή πράξη εξισορρόπησης», δήλωσε η Stefanie Holtze-Jen, επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank AG για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. «Κανείς δεν θέλει να έχει ένα νόμισμα υπό πίεση, διότι τότε διατρέχεται από τον τον κίνδυνο πιθανών εκροών συναλλάγματος».
Χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία ξεκινούν το έτος με πλούσια αποθεματικά. Οι αρχές επιδιώκουν συνήθως να αποκρούουν απότομες διακυμάνσεις στην αγορά αντί να στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι παρεμβάσεις – είτε μέσω της αγοράς spot είτε μέσω παραγώγων – αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή άμυνας.
Αλλά αυτές μπορεί να είναι δαπανηρές: τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας έχουν μειωθεί κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια από το ρεκόρ των 705 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε επιτευχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.