Πέμπτη, 3 Οκτ.
25oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν

Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν
Πηγή: Reuters

Αύξηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν (για το πρόσφατο πυραυλικό του μπαράζ) να περιλαμβάνουν πλήγματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (West Texas Intermediate) εκτινάχθηκε έως και 5,5% πλησιάζοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε: «το συζητάμε αυτό».

Ο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι δεν περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ να λάβουν χώρα σήμερα (3.10.2024). Το παγκόσμιο αργό πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς, ανήλθε γύρω στα 77 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου έχει μείνει καθηλωμένη από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα έτος αναταραχής κατά το οποίο το Ισραήλ αντιμετώπισε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Γάζα, το Λίβανο, την Υεμένη και αλλού.

Στην περιοχή αυτή παράγεται περίπου το 1/3 του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου και οι traders ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις