Διεθνή

Η Γερμανία ζήτησε από την ΕΕ να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού

Στην αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας στοχεύει το αίτημα της Γερμανίας

Η Γερμανία αιτήθηκε την εξαίρεσή της από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έτσι ώστε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της, σύμφωνα με επιστολή του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γεργκ Κούκις.

Σύμφωνα με το reuters, ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει σε συνέντευξή του την Παρασκευή (25.4.2025) ότι η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει την εξαίρεση. Η ΕΕ έχει προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικά μέτρα που κανονικά επιβάλλονται όταν το έλλειμμα είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

«Θεωρούμε πως η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι εθνικές αμυντικές δαπάνες διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Κούκις στην επιστολή.

Η Επιτροπή ήλπιζε η πρόταση να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει να αυξηθούν οι επενδύσεις της Ένωσης στην άμυνα κατά 650 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Εντούτοις μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την εξαίρεση. Χώρες της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος δείχνουν απροθυμία να δανειστούν περισσότερα ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.

Το αίτημα της Γερμανίας, σύμφωνα με το reuters, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, αν και η αναλογία του κρατικού χρέους της, στο 62,5% του ΑΕΠ το 2024, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που είναι σε όλες πάνω από το 100% και οι εν λόγω χώρες είναι απρόθυμες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ο Γκίντος της ΕΚΤ προειδοποιεί για κίνδυνο «άτακτης» αγοράς εν μέσω εμπορικών αναταραχών
Μιλώντας σε νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γκίντος προειδοποίησε ότι παρά το ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα στην περιοχή, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να θεωρούν τίποτα δεδομένο
Ο Λουίς ντε Γκίντος