Διεθνή

Η γερμανική βιομηχανία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σολτς και βλέπει «έξοδο» λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους

Αποκαλυπτική είναι νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από το εμπορικό επιμελητήριο DIHK σχετικά με τις προοπτικές στη βιομηχανία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 40% των βιομηχάνων εξετάζουν αποχώρηση και μετεγκατάσταση της παραγωγής τους σε τρίτες χώρες ως αποτέλεσμα κυρίως της μεταβλητότητας στις τιμές του ηλεκτρισμού. «Οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν λόγους εφησυχασμού ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα ενεργειακά», δήλωσε ο επικεφαλής του DIHK, Αχίμ Ντερκς.

Όπως αναφέρει σχετικά το Montel, το προθεσμιακό συμβόλαιο επομένου έτους στον ηλεκτρισμό βρίσκεται κοντά στα 95 ευρώ/MWh από 32 – 48 ευρώ που βρισκόταν στα έτη 2017 – 2020.

Πάνω από τις μισές από τις 3.300 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν άνοδο των τιμών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα φέτος. Όλα αυτά ενώ η τιμή χονδρικής στη χώρα βρίσκεται κοντά στα 60 – 70 ευρώ/MWh, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από ότι στην ενεργειακή κρίση του 2021 – 2022 αλλά παραπάνω από την προηγούμενη δεκαετία.

Προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, το DIHK προτείνει σειρά μέτρων όπως η σύσταση επενδυτικού ταμείου για την πράσινη μετάβαση που θα προσφέρει τα μέσα για μείωση του κόστους, καθώς επίσης και ταχύτερη αναβάθμιση του δικτύου και μειωμένα τέλη και φόρους.

Αντίστοιχα αιτήματα θέτει και η ελληνική βιομηχανία

Η εικόνα στη Γερμανία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό ότι συμβαίνει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Και στην Ελλάδα η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της μεταβλητότητας στις τιμές του ηλεκτρισμού και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων. 

Ο πρόεδρος, Αντώνης Κοντολέων, τόνισε σχετικά: «Οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις με φωτοβολταϊκά για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό. Η άνοδος των τιμών ηλεκτρισμού είναι έντονη και οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλήσουν αυτό το κόστος. Παράλληλα, οι Έλληνες βιομήχανοι ζητούν χαμηλότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως το ΕΤΜΕΑΡ».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα