Διεθνή

Η Ολλανδία ζητά κυρώσεις λόγω αύξησης ρωσικού LNG

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ρωσία στον κεντρικό τερματικό σταθμό του Ρότερνταμ που αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα (23.9.2024) η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Οι εισαγωγές ρωσικού LNG στον τερματικό σταθμό GATE του μεγαλύτερου θαλάσσιου λιμανιού της Ευρώπης, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο μέσος αριθμός των ρωσικών πλοίων που κατέπλεαν εκεί διπλασιάσθηκε σε δύο ανά μήνα. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των νέων κυρώσεων που τέθηκαν σε ισχύ φέτος το καλοκαίρι, οι οποίες απαγορεύουν τη διακίνηση ρωσικού LNG από την ΕΕ προς χώρες εκτός της Ένωσης – αλλά όχι την εισαγωγή του για τις ίδιες τις χώρες της ΕΕ.

Αυτό έχει πιθανότατα μετατοπίσει τις εμπορικές διαδρομές σε τερματικούς σταθμούς με επαρκή χωρητικότητα για εισαγωγές στην ΕΕ, όπως αυτός του Ρότερνταμ, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Ενέργειας Σοφί Χέρμανς σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο.

«Θέλουμε να μειώσουμε με υπευθυνότητα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και η εξέλιξη αυτή είναι μεταξύ άλλων ανησυχητική και ανεπιθύμητη» δήλωσε η Χέρμανς. «Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

Η Χέρμανς δήλωσε ότι θα συζητήσει την ανάγκη περαιτέρω κυρώσεων στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, με στόχο να τεθεί στην ατζέντα του συμβουλίου των αρχηγών κυβερνήσεων, οι οποίοι αποφασίζουν τελικά για τις κυρώσεις

Η Χέρμανς είπε επίσης ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τους επόμενους μήνες με πιο τρόπο οι χώρες μπορούν να λάβουν οι ίδιες στοχευμένα μέτρα.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας