Site icon NewsIT

Ιαπωνία: Η διεθνής αναταραχή στις αγορές παγώνει κάθε αύξηση επιτοκίων

07.08.2024 | 10:34
Ιαπωνία: Η διεθνής αναταραχή στις αγορές παγώνει κάθε αύξηση επιτοκίων

FILE PHOTO: The Japanese national flag waves at the Bank of Japan building in Tokyo, Japan March 18, 2024. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Shinichi Uchida έστειλε ένα ισχυρό ήπιο μήνυμα στον απόηχο της ιστορικής μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ιαπωνία, δεσμευόμενος να απέχει από την αύξηση των επιτοκίων όταν οι αγορές είναι ασταθείς.

Το νόμισμα γεν της Ιαπωνίας αποδυναμώθηκε κατά περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομολόγων σημείωσαν άνοδο και οι μετοχές ανέκαμψαν αμέσως μετά τα σχόλιά του, τα οποία ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις μέλους του διοικητικού συμβουλίου της BOJ από τότε που η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στις 31 Ιουλίου.

«Πιστεύω ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τη νομισματική χαλάρωση με το τρέχον επιτόκιο πολιτικής προς το παρόν, με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιαγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να είναι εξαιρετικά ασταθείς», δήλωσε ο Uchida σε ομιλία του σήμερα (7.8.2024) σε τοπικούς επιχειρηματίες στο Χακοντάτε της βόρειας Ιαπωνίας. 

Μίλησε μετά τις τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές των ιαπωνικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δείκτες αναφοράς βυθίστηκαν σε πτωτικές αγορές πριν ανακάμψουν απότομα. Ο απόηχος της πολιτικής της BOJ ήταν επίσης δραματικός στις αγορές συναλλάγματος, ανατρέποντας τα carry trades που αποτελούσαν στήριγμα για πολλά παγκόσμια κεφάλαια. Ο αναπληρωτής επικεφαλής πρότεινε ότι η τράπεζα θα εξετάσει προσεκτικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών στις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική. 

«Νομίζω ότι θα ήταν πρόωρο να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους με βάση αυτή τη δήλωση, καθώς θα εξαρτηθεί από τις αγορές και τις οικονομικές τάσεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Yuichi Kodama, οικονομολόγος στο Meiji Yasuda Research Institute. «Πιστεύω ότι η BOJ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους στο 0,5%».

Η τιμολόγηση στις αγορές swaps, η οποία τείνει να είναι ευμετάβλητη, δείχνει τώρα μόλις 20% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου, από πάνω από 60% την επομένη της κίνησης της περασμένης εβδομάδας.

Ο Uchida δήλωσε ότι οι αρχές στην Ιαπωνία έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να ηρεμήσουν οι αγορές προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση. «Σε αντίθεση με τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία της Ιαπωνίας δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου η τράπεζα μπορεί να μείνει πίσω από την καμπύλη αν δεν αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής με συγκεκριμένο ρυθμό», δήλωσε ο Uchida. «Ως εκ τούτου, η τράπεζα δεν θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της όταν οι χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιαγορές είναι ασταθείς». 

Ο Uchida δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να παρακολουθούν τυχόν πιθανές επιπτώσεις στις τιμές και τη συνολική οικονομία που προέρχονται από τις κινήσεις της αγοράς και η πορεία των επιτοκίων της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τις επιπτώσεις αυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων εξαρτάται από τη φράση «εάν οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές θα πραγματοποιηθούν» Σε αυτό το σημείο, οι σημαντικές κινήσεις στις τιμές των μετοχών και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από την περασμένη εβδομάδα θα ήταν σχετικές», είπε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version