Τετάρτη, 2 Οκτ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από το αναμενόμενο η αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από το αναμενόμενο η αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο

Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τα σημάδια εξασθένησης του τελευταίου χρόνου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP.

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ προσέθεσαν 143.000 θέσεις εργασίας για το μήνα, μια επιτάχυνση από τις αναθεωρημένες προς τα πάνω 103.000 τον Αύγουστο και καλύτερη από την πρόβλεψη για 128.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, σύμφωνα με το CNBC.

Ενώ οι προσλήψεις αυξήθηκαν, ο ρυθμός αύξησης των αμοιβών έκανε άλλο ένα βήμα προς τα κάτω. Η 12μηνη άνοδος για όσους παρέμειναν στη δουλειά τους υποχώρησε στο 4,7%, ενώ κατρακύλησε στο 6,6% για όσους άλλαξαν θέση εργασίας, μειωμένο κατά 0,7% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν αρκετά εκτεταμένη, με την αναψυχή και τη φιλοξενία να προηγούνται με 34.000, ακολουθούμενες από τις κατασκευές (26.000), τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας (24.000), τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (20.000) και τις λοιπές υπηρεσίες (17.000).

Οι υπηρεσίες πληροφόρησης ήταν η μόνη κατηγορία που σημείωσε απώλειες, μειωμένες κατά 10.000.

Οι πάροχοι υπηρεσιών αντιπροσώπευαν 101.000 του συνόλου, με τους παραγωγούς αγαθών να προσθέτουν τα υπόλοιπα.

Από άποψη μεγέθους, όλη η αύξηση προήλθε από εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους. Οι μικρές επιχειρήσεις σημείωσαν απώλειες, με εκείνες που απασχολούσαν λιγότερους από 20 εργαζομένους να μειώνονται κατά 13.000.

Η καταμέτρηση της ADP έρχεται δύο ημέρες πριν από την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 150.000, μετά την απογοητευτική εικόνα του Αυγούστου, που ήταν 142.000, εκ των οποίων οι 118.000 προήλθαν από προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ η έκθεση της ADP χρησιμεύει ως προπομπός της επίσημης καταμέτρησης, οι δύο αυτές εκθέσεις μπορεί να διαφέρουν, μερικές φορές με μεγάλα περιθώρια.

Οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά τους αριθμούς των θέσεων εργασίας καθώς εξετάζουν την επόμενη κίνηση για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια. Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «σταθερή», σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει «σαφώς ψυχρανθεί» κατά το τελευταίο έτος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις