Μακροχρόνιος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το εμπόριο διατυμπανίζει στους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street ότι αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ επανεκλεγεί, θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζει σαρωτικές δασμολογικές πολιτικές αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με τους αναλυτές της Piper Sandler, ανοίγοντας μία νέα φάση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, και όχι μόνο.
«Έχουμε ακούσει από αρκετούς πελάτες ότι ο πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έχει συναντηθεί με ομάδες επενδυτών και τους λέει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακοινώσει δασμούς 60% στην Κίνα και οριζόντιους δασμούς 10% αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του», έγραψε η ομάδα των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας σε υπόμνημα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλοί οικονομολόγοι και ειδικοί σε θέματα φορολογίας έχουν προειδοποιήσει ότι τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ για τους δασμούς θα αυξήσουν τις τιμές, θα μειώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ και θα πλήξουν την απασχόληση σε βασικούς κλάδους.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Καμάλα Χάρις έχει επανειλημμένα επικαλεστεί μία ανάλυση σύμφωνα με την οποία οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αύξηση της φορολογίας κατά σχεδόν 4.000 δολάρια για τη μέση αμερικανική οικογένεια.
Οι αναλυτές της Piper Sandler στο σημείωμα της Παρασκευής μετέφεραν τις πληροφορίες τους για τον Λάιτχαϊζερ, καθώς προειδοποίησαν τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις υποσχέσεις του Τραμπ για αύξηση των δασμών σε ιστορικά επίπεδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αναμένουμε ότι οι δασμοί θα έρθουν πιο γρήγορα σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ από ό,τι στην πρώτη», έγραψαν.
Ο Τραμπ «έχει τη βούληση και τον τρόπο να υλοποιήσει τη δέσμευσή του να επιβάλει δασμούς 60% στις κινεζικές εισαγωγές».
Οι αναλυτές έγραψαν ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ο Τραμπ προσπαθούσε να θεσπίσει έναν οριζόντιο δασμό 10% με τη βία, αν και μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν πιθανό να εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες σχετικά με την εξουσία που έχει για να το κάνει.
Εάν συμβεί αυτό, έγραψαν, ο Τραμπ θα μπορούσε να επανέλθει δριμύτερος με ακόμη πιο στοχευμένους δασμούς.
Αυτοί οι στοχευμένοι δασμοί θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα ή σε επιλεγμένους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου ο Τραμπ έχει ορκιστεί να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες.
Οι αναλυτές πρόσθεσαν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την απειλή υψηλότερων δασμών ως μοχλό πίεσης για να κερδίσει παραχωρήσεις σε άσχετα ζητήματα.» Ταυτόχρονα, ο Τραμπ έχει ορκιστεί να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο αποτροπής του ανεπιθύμητου εξωτερικού ανταγωνισμού και για να αποκτήσει γεωπολιτική επιρροή έναντι άλλων κρατών.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει την καθολική επιβολή ενός βασικού δασμού 10% στις ξένες εισαγωγές και έχει προβάλει το ενδεχόμενο επέκτασης αυτού του δασμού στο 20%.
Έχει επίσης ζητήσει να επιβληθεί δασμός 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές και έχει δηλώσει ότι θα προωθούσε ακόμη υψηλότερους δασμούς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Σε ομιλία του την Πέμπτη (10.10.2024) στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ, για παράδειγμα, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι η Κίνα κατασκευάζει εργοστάσια στο Μεξικό για την παραγωγή αυτοκινήτων που θα πωλούνται στις ΗΠΑ.
«Θα επιβάλω όποιους δασμούς απαιτούνται» για να σταματήσει αυτή η προσπάθεια, δήλωσε ο Τραμπ.
«100%, 200%… 1.000%», πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται να πουλήσουν κανένα αυτοκίνητο στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτά τα εργοστάσια που κατασκευάζουν».