Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός χαλαρώνει ενισχύοντας την υπόθεση μείωσης των επιτοκίων της Fed

11.07.2024 | 16:03
ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός χαλαρώνει ενισχύοντας την υπόθεση μείωσης των επιτοκίων της Fed

Crowded Times Square at Twilight in New York City, USA.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ευρέως τον Ιούνιο, δίνοντας περεταίρω ώθηση στην εμπιστοσύνη των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) ότι μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Bloomberg.

Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Μάιο, η μικρότερη πρόοδος από τον Αύγουστο του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Bureau of Labor Statistics. Το ετήσιο μέτρο αυξήθηκε κατά 3,3%, επίσης ο πιο αργός ρυθμός εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία (11.7.2024).

Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον πυρήνα του δείκτη ως καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό ΔΤΚ. Η εν λόγω μέτρηση μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα – η πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας, παρασυρόμενη από τη φθηνότερη βενζίνη – και κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επανήλθε στην πτωτική του τάση μετά την έξαρση που είχε σημειώσει στις αρχές του έτους, ενώ η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται.

Στον απόηχο της έκθεσης της περασμένης εβδομάδας που έδειξε αύξηση της ανεργίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τα στοιχεία αναμένεται να διατηρήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version