Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί για τέταρτο μήνα σφραγίζοντας τη μείωση των επιτοκίων της Fed

14.08.2024 | 16:19
ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί για τέταρτο  μήνα σφραγίζοντας τη μείωση των επιτοκίων της Fed

Business And Finance Concept Of A Bull Market Trend

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε για τέταρτο μήνα σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξακολουθώντας να είναι ο πιο αργός ρυθμός από τις αρχές του 2021. Το μηνιαίο μέτρο αυξήθηκε κατά 0,2%, μια μικρή άνοδος από την εκπληκτικά χαμηλή μέτρηση του Ιουνίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας σήμερα (14.8.2024).Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον πυρήνα του δείκτη ως καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό ΔΤΚ.

Το εν λόγω μέτρο αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 2,9% από ένα χρόνο πριν. Το BLS δήλωσε ότι σχεδόν το 90% της μηνιαίας προόδου οφειλόταν στο καταφύγιο, το οποίο επιταχύνθηκε από τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε πτωτική τάση, καθώς η οικονομία περνάει σιγά-σιγά σε χαμηλότερη ταχύτητα. Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η Fed αναμένεται ευρέως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ το μέγεθος της μείωσης θα καθοριστεί πιθανότατα από περισσότερα εισερχόμενα στοιχεία.

Πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι θα λάβουν περισσότερες ενδείξεις για τον πληθωρισμό καθώς και άλλη μια έκθεση για την απασχόληση – η οποία θα εξεταστεί προσεκτικά μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του Ιουλίου που συνέβαλαν στην πτώση της παγκόσμιας αγοράς και αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version