Μεγάλη αναταραχή σε κλάδους όπως η γεωργία και οι κατασκευές, αλλά και αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να φέρει η εφαρμογή του σχεδίου μαζικής απέλασης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του marketwatch.
Ο εκλεγμένος Ντόναλντ Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος να μειώσει τις υψηλές τιμές. Εάν υλοποιηθούν, δύο από τις εμβληματικές πολιτικές προτάσεις του θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Ο πρώην και νυν μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε δασμούς 20% στις αμερικανικές εισαγωγές, οι οποίοι αναμένεται ήδη να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια δεύτερη πολιτική που φέρει την υπογραφή του Τραμπ -ένα σχέδιο απέλασης εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά από τις ΗΠΑ- θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.
Το σχέδιο μαζικής απέλασης θα διαταράξει τις βιομηχανίες που βασίζονται στην εργασία των μεταναστών, υποστηρίζουν αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των κατασκευών. Θα δημιουργούσε, συγκεκριμένα, να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατών και κάτι τέτοιο θα επιβράδυνε την παραγωγή – και τελικά θα έκανε τα τρόφιμα, τη στέγαση και άλλα είδη πιο ακριβά.
«Οι δασμοί δεν είναι η πραγματική απειλή», έγραψε σε σημείωμά του τη Δευτέρα ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Capital Economics. «Ο υπόλοιπος κόσμος είναι φυσικά επικεντρωμένος στις επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ στη δεύτερη διακυβέρνησή του, αλλά είναι οι προθέσεις του εκλεγμένου προέδρου γύρω από τη μετανάστευση που θα μπορούσαν να αποδειχθούν το πραγματικό χτύπημα για την οικονομία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επικαλεστεί τον νόμο περί εχθρών αλλοδαπών -έναν νόμο του 1798 που επιτρέπει στον πρόεδρο να κρατά και να απελαύνει μη πολίτες από χώρα με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο- για να απελάσει εκατομμύρια μη εξουσιοδοτημένους μετανάστες που ζουν σε όλη τη χώρα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να στοχεύσει έως και 15 ή 20 εκατομμύρια ανθρώπους, αν και υπήρχαν μόνο περίπου 12 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης.
Ο υψηλότερος αριθμός απελάσεων που έχει καταγραφεί για ένα μόνο έτος ήταν περίπου 430.000, το 2013 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά αποτελούν κάτι λιγότερο από το 5% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού – αλλά η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για πολλούς άλλους εργαζόμενους, όπως δείχνουν οι έρευνες.
Η Chloe East, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ, έχει μελετήσει πώς οι απελάσεις υπό τις κυβερνήσεις του Ομπάμα και του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους επηρέασαν την αγορά εργασίας. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι για κάθε 500.000 αδήλωτους εργαζόμενους που απομακρύνονται από την αγορά εργασίας, υπάρχουν 40.000 λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν οι αδήλωτοι εργαζόμενοι απομακρύνονται από το εργατικό δυναμικό, οι εργοδότες των ΗΠΑ δυσκολεύονται να καλύψουν χαμηλόμισθες και λιγότερο επιθυμητές θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, η φιλοξενία και η παιδική φροντίδα, είπε. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται επίσης η ζήτηση για άλλου είδους ρόλους