Site icon NewsIT
10:12 | 14.05.24

ΗΠΑ: Ώρα μηδέν για νέους δασμούς κατά κινεζικών εισαγωγών

ΗΠΑ: Ώρα μηδέν για νέους δασμούς κατά κινεζικών εισαγωγών

U.S. President Joe Biden delivers remarks at a reception celebrating Asian American, Native Hawaiian, and Pacific Islander Heritage Month, in the Rose Garden of the White House, in Washington, U.S., May 13, 2024. REUTERS/Elizabeth Frantz

Newsit Newsroom

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση των νέων δασμών των ΗΠΑ κατά εισαγωγών από την Κίνα.

Οι λεπτομέρειες των δασμών της Κίνας θα ανακοινωθούν σε «σύντομο χρονικό διάστημα» (σ.σ. ενδεχομένως σήμερα 14.05.24), δήλωσε χθες (13.05.24) σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δασμοί σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης αύξησης των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και τα τα ιατρικά είδη και τον ηλιακό εξοπλισμό.

Ο αντίκτυπος στις κινεζικές βιομηχανίες, ωστόσο, αναμένεται, όμως, να είναι περιορισμένος. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η Geely ήταν η μόνη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που εξήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες 2.217 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας. Η Geely πουλά κάποια EV στην αγορά των ΗΠΑ υπό το εμπορικό σήμα Polestar.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Polestar, Τόμας Ίνγκενλαθ (Thomas Ingenlath), δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία επιταχύνει τις προσπάθειές της να παράγει περισσότερα οχήματα εκτός Κίνας. Στόχος της Polestar είναι η κατανομή των πωλήσεων κατά 40% στην Ευρώπη, 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 30% στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, είπε.

Ο Ingenlath δήλωσε στο Reuters πέρυσι ότι η Polestar θα ξεκινήσει την παραγωγή στη Νότια Καρολίνα για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης από το 2024.

Οι συνέπειες στην ηλιακή βιομηχανία της Κίνας

Η αγορά είναι μικρή για την Κίνα και οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες υπόκεινται σε δασμούς για περισσότερο από μια δεκαετία. Πρόσφατα επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω δασμοί σε αρκετούς κινέζους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ που τελειοποίησαν τα πάνελ τους στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πάνω από το 80% της κατασκευής ηλιακών πάνελ πραγματοποιείται σήμερα στην Κίνα, και το κόστος κατασκευής ενός πάνελ στην Κίνα είναι 60% φθηνότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.

Πέρυσι, η Κίνα εξήγαγε 3,35 εκατομμύρια δολάρια ηλιακών κυψελών στις ΗΠΑ, λιγότερο από το 0,1% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας. Οι εξερχόμενες αποστολές ολοκληρωμένων ηλιακών συλλεκτών στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 13,15 εκατομμύρια δολάρια το 2023, μόλις το 0,03% των εξαγωγών ηλιακών συλλεκτών της Κίνας.

Παρατηρητές του κλάδου δήλωσαν ότι ο εξοπλισμός για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών περιλαμβάνει μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού. Ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι αμερικανικοί δασμοί θα επηρεάσουν τις πωλήσεις αυτού του εξοπλισμού θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της αμερικανικής εμπορικής εισφοράς, είπαν.

Ιατρικές προμήθειες

Οι ιατρικές προμήθειες κινεζικής κατασκευής, όπως οι σύριγγες και ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετους αμερικανικούς δασμούς, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕ, η Κίνα εξήγαγε ιατρικά είδη αξίας 30,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/5 των συνολικών εξαγωγών ιατρικών ειδών της Κίνας.

Οι αναμενόμενοι δασμοί αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για την προστασία των ΗΠΑ από τις ελλείψεις εφοδιασμού που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες άφησαν τα νοσοκομεία να προσπαθούν να βρουν κρίσιμο εξοπλισμό, ανέφεραν οι πηγές.

Τον Δεκέμβριο, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε περαιτέρω παράταση των δασμολογικών εξαιρέσεων που σχετίζονται με την Κίνα, σύμφωνα με το «Τμήμα 301», έως τις 31 Μαΐου.

Η Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών Ιατρικών Προϊόντων ζήτησε την ανάκληση αυτών των εξαιρέσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται πλέον για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης COVID-19. Η ένωση λέει ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές χρειάζονται την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές σε πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Ο Μπάιντεν τον Απρίλιο ζήτησε επίσης τον τριπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά μεταλλικά προϊόντα. Αυτό θα ίσχυε για προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version