Σάββατο, 31 Αυγ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Σχεδόν αμετάβλητος ο ετήσιος πληθωρισμός Ιουλίου

ΗΠΑ: Σχεδόν αμετάβλητος ο ετήσιος πληθωρισμός Ιουλίου

Σχεδόν αμετάβλητος ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, με βάση τον δείκτη που προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε οριακά.

Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα και ήταν αυξημένος κατά 2,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του PCE αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% για το μήνα, αλλά ήταν αυξημένος κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 12μηνο ήταν ελαφρώς ηπιότερο από την εκτίμηση του 2,7%.

Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στην ανάγνωση του πυρήνα ως καλύτερη ένδειξη των μακροπρόθεσμων τάσεων. Τόσο ο πυρήνας όσο και ο γενικός πληθωρισμός σε 12μηνη βάση ήταν ίδιοι με τον Ιούνιο.

Οι βασικές τιμές πλην των τιμών στέγασης αυξήθηκαν μόλις 0,1% σε σχέση με τον μήνα. Καθώς οι άλλες συνιστώσες του πληθωρισμού υποχωρούν, η στέγαση αποδείχθηκε επίμονη, σημειώνοντας εκ νέου αύξηση 0,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση της Παρασκευής.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις