Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις αρχές Αυγούστου για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, λόγω των πιο αισιόδοξων προσδοκιών για τα οικονομικά τους, καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε.

Ο δείκτης κλίματος ανήλθε στο 67,8 από 66,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Αυγούστου από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 66,9. 

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,9% το επόμενο έτος, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα σημερινά (16.8.2024) στοιχεία. Βλέπουν ότι το κόστος θα αυξηθεί κατά 3% τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.

Η άνοδος του κλίματος οφείλεται εν μέρει στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, την οποία ανακοίνωσε αργότερα τον Ιούλιο. Η εμπιστοσύνη ανέκαμψε μεταξύ των Δημοκρατικών μετά την ανάληψη της υποψηφιότητας από την αντιπρόεδρο του κόμματος Καμάλα Χάρις. 

«Οι προσδοκίες των καταναλωτών ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς η προεδρική εκστρατεία έρχεται στο επίκεντρο, ακόμη και όταν οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός -που εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ανησυχία τους- θα συνεχίσει να σταθεροποιείται», ανέφερε σε δήλωσή της η Joanne Hsu, διευθύντρια της έρευνας.

Η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι ο Χάρις θα κάνει καλύτερη δουλειά στην οικονομία. Πριν από την απόφαση του Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν δημοσκοπικά πολύ μπροστά του σε αυτό το θέμα.

Ακόμη και με την τελευταία άνοδο, το κλίμα παραμένει συγκρατημένο από το υψηλότερο κόστος ζωής, τις ψυχρότερες προσλήψεις και το αυξημένο κόστος δανεισμού. Ενώ η ζήτηση των νοικοκυριών παραμένει ανθεκτική, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες και καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις για να στηρίξουν τις δαπάνες τους. 

Η έκθεση έδειξε ότι το μέτρο των σχεδίων αγοράς διαρκών αγαθών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για την αγορά εργασίας παρέμειναν σταθερές. Μόλις το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του ποσοστού ανεργίας το επόμενο έτος. Το ποσοστό των καταναλωτών που αναμένουν μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος αυξήθηκε σημαντικά.

Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 72,1 τον Αύγουστο. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε για πέμπτο μήνα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις