Τρίτη, 16 Ιουλ.
33oC Αθήνα

ΗΠΑ: Υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών για τον μήνα Ιούλιο φέτος, καθώς οι υψηλές τιμές συνέχισαν να επιβαρύνουν τις απόψεις των Αμερικανών για τα οικονομικά τους και την οικονομία γενικότερα.

Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις 66 μονάδες τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την τελική μέτρηση 68,2 τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει μια προκαταρκτική μέτρηση στις 68,5 μονάδες.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος μειώθηκαν για δεύτερο μήνα, στο 2,9%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία (12.7.2024). Είδαν το κόστος να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2,9% για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, σημειώνοντας επίσης μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσίευσε επίσης μια ειδική έκθεση σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ένα σημείο πρόσφατης ανησυχίας μεταξύ των οικονομολόγων. Διαπίστωσε ότι η απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου και της διάμεσης μακροχρόνιας προσδοκίας οφείλεται σε μικρό αριθμό καταναλωτών και «είναι απίθανο να αντανακλά θεμελιώδη επιδείνωση των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό».

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ψυχράνθηκε ευρέως τον Ιούνιο, με ένα μέτρο των υποκείμενων τάσεων των τιμών να καταγράφει τη μικρότερη πρόοδο από το 2021. Αυτό ενίσχυσε την υπόθεση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία παρείχαν επίσης κάποια ευπρόσδεκτη ανακούφιση στους καταναλωτές που αισθάνθηκαν πιεσμένοι από τη μετακοβιδική έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές των αγαθών πρωτοστάτησαν, μειούμενες στην πραγματικότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους.

Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας, η οποία έχει τροφοδοτήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, έδειξε σημάδια ψύξης, μια τάση που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κλίματος αν συνεχιστεί. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο σημείο από τα τέλη του 2021.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις