Δευτέρα, 22 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Κάμαλα Χάρις: Τι αναμένουν οι επενδυτές να εφαρμόσει στην οικονομική της πολιτική

Κάμαλα Χάρις: Τι αναμένουν οι επενδυτές να εφαρμόσει στην οικονομική της πολιτική

Η απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την προεκλογική κούρσα είναι γεγονός, όπως και η στήριξη του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, με τις εκτιμήσεις για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει, σε πιθανή εκλογή της, να έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται από πλευράς επενδυτών.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Marketwatch, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ότι μια πιθανή κυβέρνηση Χάρις θα υπερασπιστεί τις οικονομικές πολιτικές που εφήρμοσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στα πλαίσια του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα έργα πράσινης ενέργειας, της αύξησης της χρηματοδότησης της φορολογικής υπηρεσίας (IRS) για την αντιμετώπιση των πλούσιων φοροφυγάδων, των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την επαναγορά μετοχών και του ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για τις μεγάλες εταιρείες.

Ακόμη και σε περίπτωση νίκης της Χάρις επί του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να ανακαταλάβουν τη Γερουσία, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Χάρις να προωθήσει νομοθεσίες σε κομματική βάση.

Η Κάμαλα Χάρις θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπη με την ανάγκη να διαπραγματευτεί για την παράταση των φορολογικών περικοπών του 2017, οι οποίες μείωσαν προσωρινά τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και αύξησαν την έκπτωση φόρου για τα παιδιά.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να παρατείνει αυτές τις περικοπές για οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και οι αναλυτές λένε ότι η Χάρις πιθανότατα θα υιοθετήσει την ίδια θέση.

Ένα σενάριο όπου θα υπάρχει ένας Δημοκρατικός στον Λευκό Οίκο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου, θα είναι ένα σενάριο στο οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν λίγο μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση από ό,τι αν κερδίσει ο Τραμπ ή υπάρξει «σκούπα» των Δημοκρατικών, σύμφωνα με την Ενριέτα Τρέιζ, διευθύντρια οικονομικής πολιτικής της Veda Partners.

«Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μπρα ντε φερ για το έλλειμμα και το ανώτατο όριο του χρέους που χαρακτήριζε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την παράταση των φοροελαφρύνσεων του Μπους διήρκεσαν αρκετά χρόνια, μαζί με σοβαρές απειλές ότι το Κογκρέσο δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, ένα shutdown της κυβέρνησης σε επίπεδα ρεκόρ που οδήγησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Η Χάρις δεν έχει μεγάλο ιστορικό σε θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας ζωής της έχει περάσει ως εισαγγελέας, αλλά ο σύντομος χρόνος της ως γερουσιαστής θα μπορούσε να δώσει κάποια εικόνα για τις απόψεις της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, βοήθησε να εξασφαλιστεί ένας διακανονισμός ύψους 25 δισ. δολαρίων για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που είχαν κατασχεθεί άδικα μετά την οικονομική κρίση, αφού υποχώρησε από τις εθνικές συνομιλίες που έφεραν στους κατοίκους άλλων πολιτειών λιγότερα χρήματα.

Υπερασπίστηκε επίσης το «νομοσχέδιο δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κατοικιών» στην Καλιφόρνια, δύο κινήσεις που εδραίωσαν τη θέση της ως συνηγόρου των καταναλωτών ενόψει της υποψηφιότητάς της το 2020.

Η Χάρις επικεντρώθηκε επίσης στους αγώνες των ενοικιαστών σπιτιών με χαμηλό εισόδημα και της μεσαίας τάξης, προτείνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας μια φορολογική πίστωση για τις οικογένειες που δαπανούν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για ενοίκιο και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η οποία θα ερχόταν με τη μορφή μηνιαίας επιταγής.

Τι έχει δηλώσει στο παρελθόν η Χάρις

Η Χάρις έχει μιλήσει θετικά για τον οικονομικό αντίκτυπο της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στον Λευκό Οίκο.

«Λόγω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού -του νόμου για τις υποδομές- ρίχνουμε τρισεκατομμύρια δολάρια στους δρόμους της Αμερικής αυτή τη στιγμή για να ξαναχτίσουμε τους δρόμους μας, τις γέφυρες μας, τα πεζοδρόμια μας, να επενδύσουμε σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με τρόπο που να αφορά την ανάπτυξη της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας», έχει δηλώσει η Χάρις.

Τον ίδιο μήνα, αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία όλων των Αμερικανών να επιτύχουν οικονομικά.

«Πιστεύω ότι η οικονομία της Αμερικής τροφοδοτείται από τη φιλοδοξία και τις φιλοδοξίες του λαού μας… να καινοτομεί, να δημιουργεί και να ευημερεί- επομένως, για να αναπτύξουμε την οικονομία μας, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή τη φιλοδοξία και αυτές τις φιλοδοξίες», είχε επισημάνει η Χάρις σε εκδήλωση στο Ντιτρόιτ.

«Πιστεύω ότι κάθε άτομο στη χώρα μας πρέπει τότε να έχει πρόσβαση στην ευκαιρία να ανταγωνιστεί, να πετύχει και να ευημερεί».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γερουσιαστής, η Χάρις προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα καθιστούσε φορολογικές πιστώσεις έως και 6.000 δολάρια διαθέσιμες για νοικοκυριά με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα.

Η Χάρις υπήρξε επίσης ένθερμη υποστηρίκτρια της διαγραφής του φοιτητικού χρέους, πρωτοστατώντας στην κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταργήσει το χρέος για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές.

Το 2017, υποστήριξε την πρόταση του Μπέρνι Σάντερς για δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση για τους φοιτητές της μεσαίας τάξης στα δημόσια σχολεία τετραετούς φοίτησης και για όλους όσοι φοιτούσαν σε ιδρύματα διετούς φοίτησης.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις