Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

«Καμπανάκι» για μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου – Αύξηση στην τιμή του brent

«Καμπανάκι» για μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου – Αύξηση στην τιμή του brent

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7 mb/d περισσότερο από το αναμενόμενο το 1ο τρίμηνο του 2024, λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τις ΗΠΑ και της αύξησης των καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, την ίδια ώρα που οι διεθνείς τιμές του brent σημειώνουν άνοδο.

Ενώ η αύξηση του πετρελαίου 2024 έχει αναθεωρηθεί κατά 110 (kb/d) χιλιάδες βαρέλια από την Έκθεση του περασμένου μήνα, ο ρυθμός επέκτασης είναι σε καλό δρόμο για να επιβραδυνθεί από 2,3 εκατομμύρια βαρέλια (mb/d )το 2023 σε 1,3 εκατ. βαρέλια (mb/d), καθώς η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιστρέφει στην ιστορική της τάση, ενώ η αύξηση της αποδοτικότητας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μειώνουν τη χρήση.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 870 χιλιάδες βαρέλια (kb/d) το 1ο τρίμηνο του 24 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του2023, λόγω των ισχυρών διακοπών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και των νέων περιορισμών από το μπλοκ του ΟΠΕΚ+.

Από το δεύτερο τρίμηνο, οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ αναμένεται να κυριαρχήσουν στα κέρδη, αφού ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν επιπλέον εθελοντικές περικοπές για να στηρίξουν τη σταθερότητα της αγοράς.

Η παγκόσμια προσφορά για το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 800 χιλιάδες βαρέλια (kb/d) στα 102,9 εκατ. βαρέλια (mb/d), συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής προς τα κάτω της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Οι διελεύσεις αργού διυλιστηρίου προβλέπεται να αυξηθούν από το χαμηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου (81,4 mb/d) σε ένα θερινό μέγιστο (85,6 mb/d) τον Αύγουστο.

Για το σύνολο του έτους, οι διερχόμενες ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2 mb/d σε 83,5 mb/d κατά μέσο όρο, με κινητήρια δύναμη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Τα περιθώρια διύλισης βελτιώθηκαν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πριν υποχωρήσουν, με τις ΗΠΑ Midcontinent και Gulf Coast καθώς και την Ευρώπη να οδηγούν τα κέρδη.
Τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 47,1 mb τον Φεβρουάριο. Τα υπεράκτια αποθέματα κυριάρχησαν στα κέρδη, καθώς οι θαλάσσιες εξαγωγές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι ναυτιλιακές διαταραχές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας δέσμευσαν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στο νερό, ενώ τα χερσαία αποθέματα μειώθηκαν.

Τα παγκόσμια αποθέματα έπεσαν κατά 48,1 mb τον Ιανουάριο, με τα αποθέματα της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ να βρίσκονται σε χαμηλό 16 μηνών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CE Brent αυξήθηκαν κατά 2 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς οι συνεχιζόμενες ναυτιλιακές επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διατήρησαν σταθερή την προσφορά κάτω από τις τιμές του αργού.

Με τα πετρελαιοφόρα να παίρνουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, περισσότερο πετρέλαιο παρέμεινε στο νερό, σφίγγοντας περαιτέρω την αγορά της λεκάνης του Ατλαντικού και στέλνοντας τη δομή των προθεσμιακών τιμών του αργού βαθύτερα σε backwardation. Την ώρα που δημοσιευόταν η εν λόγω έκθεση, το brent διαπραγματευόταν στα 83 δολάρια/βαρέλι.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις