Site icon NewsIT
06:19 | 23.01.25

«Καμπανάκι» και για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας από την έκθεση της McKinsey για τη Γερμανία

«Καμπανάκι» και για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας από την έκθεση της McKinsey για τη Γερμανία

Φωτογραφία: iStock

Χάρης Αποσπόρης

Η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι ο βασικός παράγοντας που κρίνει το ρυθμό της μετάβασης

Η ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία σχεδιάζεται με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό και ενδέχεται να βρει «τοίχο» λόγω της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρισμό, εκτιμά η McKinsey σε νέα έκθεσή της.

Συγκεκριμένα, οι κρατικές αρχές της Γερμανίας αναμένουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί από τις 480 TWh του 2022 σε 670 TWh το 2030 και σε 774-1.002 TWh το 2035. Εντούτοις, η McKinsey εκτιμά ότι το νούμερο θα φτάσει μόλις τις 530 TWh και 635 TWh αντίστοιχα. Ο λόγος είναι ότι η οικονομία της χώρας είναι αναιμική και παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση, όπως η ηλεκτροκίνηση, το πράσινο υδρογόνο και οι αντλίες θερμότητας, δεν αναπτύσσονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό.

«Η απανθρακοποίηση της Γερμανίας έρχεται, όμως υπάρχουν ενδείξεις πως θα καθυστερήσει», σημείωσε ο Αλεξάντερ Βάις, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Η ζήτηση για ηλεκτρισμό θα αυξηθεί πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις».

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε αναθεώρηση της προσδοκώμενης ζήτησης για το 2030, από τις 67 TWh σε 61,1 TWh.Συγκριτικά, η ζήτηση ήταν 55,4 TWh το έτος 2022, άρα μιλάμε για μια άνοδο 10% ως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Εντούτοις, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει μια πολύ πιο ραγδαία άνοδο μετά το 2030 ως αποτέλεσμα του μαζικού εξηλεκτρισμού της θέρμανσης και των μεταφορών.

«Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί σημαντική πτώση του κόστους και βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων και των αντλιών θερμότητας, που θα επιτρέψουν την ταχεία διείσδυσή τους χωρίς κρατικές ενισχύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αν οι ίδιες τάσεις που αναμένει η McKinsey στη Γερμανία ισχύσουν και στην περίπτωση της δικής μας χώρας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να απειληθούν οι παραδοχές του ΕΣΕΚ. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για ΑΠΕ, την ανάπτυξη των δικτύων και διάφορους άλλους ενεργειακούς τομείς.

Το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα θα εκτοξευτεί την επόμενη δεκαετία από 61,6 TWh το 2030 σε 89,3 το 2040. Αν δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση να τη στηρίξει, τότε ολόκληρα επενδυτικά προγράμματα θα πέσουν έξω.

Υπάρχουν, βεβαίως, και αστάθμητοι παράγοντες όπως η πορεία των εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων. Οι εν λόγω ενεργοβόρες μονάδες επεκτείνονται ραγδαία διεθνώς και υπάρχει ήδη έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Πάντως, η έκθεση της McKinsey θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στο ρυθμό της μετάβασης στη χώρα μας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version