Τρίτη, 2 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Διατηρείται στο 2,4% τον Ιούνιο

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Διατηρείται στο 2,4% τον Ιούνιο

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% που ήταν τον Μάιο, με τον πληθωρισμό στην χώρα μας να έρχεται στο 2,4% χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με την εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε πτώση τον Ιούνιο και υποχώρησε στο 2,5% από 2,8% που ήταν τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 2,6%. 

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διολίσθησε στο 2,9% από 3% τον Μάιο. 

Βέλγιο

Στο Βέλγιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5% φτάνοντας στο 5,5% για τον μήνα Ιούνιο, από 4,9% που ήταν τον Μάιο.

Γαλλία

Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια μικρή ώθηση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Η κυβέρνηση Μακρόν δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να κρατήσει τις τιμές από το να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Ιταλία

Ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ο ιταλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή – για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση – αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Ισπανία 

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο λόγω της επιβράδυνσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η οποία αντιστάθμισε την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις