Με την πρώτη μείωση των επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να θεωρείται σχετικά προεξοφλημένη για τον Ιούνιο, πλέον η συζήτηση έχει μεταφερθεί στον ρυθμό με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί και έπειτα.
Σε αυτό το πλαίσιο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, προειδοποιεί πως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να συμβαδίζει με τη σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ιούνιος φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τυχόν επόμενα βήματα καθορίζονται καλύτερα από τα εισερχόμενα δεδομένα, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Το βασικό σενάριο δείχνει ότι σταδιακά πλησιάζουμε τον στόχο του 2%, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι σταδιακά μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Κάζακς. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και δεν πρέπει να βιαζόμαστε».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλη την Ευρωζώνη δεν έχουν αφήσει πολλές αμφιβολίες ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων με στόχο την άρση μέρους του περιορισμού που απαιτείται για να επανέλθει ο πληθωρισμός από το επίπεδο άνω του 10%. Ωστόσο, στη συνέχεια προσέφεραν ελάχιστες ενδείξεις για τη στρατηγική τους, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ να είναι η μόνη φωνή που υποστήριξε ότι θα υπάρξει παύση τον Ιούλιο.
«Από τη σημερινή οπτική γωνία, είναι πολύ πιθανό ο Ιούνιος να είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Κάζακς. «Μετά τον Ιούνιο, προχωρώντας προς τα εμπρός», πρόσθεσε, «θα δούμε και πάλι τα δεδομένα».
Η προσέγγιση της ΕΚΤ να εξετάζει τους αριθμούς και στη συνέχεια να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ήταν «κατάλληλη μέχρι στιγμής», είπε. «Δεδομένης της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας, η πολύ σαφής μελλοντική καθοδήγηση δεν είναι μια καλή λύση πολιτικής αυτή τη στιγμή».