Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Μείωση των επιτοκίων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση

Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Μείωση των επιτοκίων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση

Μείωσε το κόστος δανεισμού σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, διατηρώντας την στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μειώσεων επιτοκίων, καθώς μάχεται με τον χαμηλό πληθωρισμό και την ενίσχυση του φράγκου.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής τράπεζας στην Ελβετία μείωσαν τον δείκτη αναφοράς τους κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% την Πέμπτη μετά από μια απόφαση που οι παρατηρητές δυσκολεύτηκαν να προβλέψουν.

Ορισμένοι επενδυτές στοιχημάτισαν σε μείωση, ενώ η μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ανέμενε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν επίσης τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, βλέποντάς τον στο 1% το 2026.

Το ελβετικό φράγκο αποδυναμώθηκε μετά την ανακοίνωση, υποχωρώντας κατά περίπου 0,4% έναντι του ευρώ και σημειώνοντας πτώση 0,7% έναντι του δολαρίου. Είχε ανέλθει σε υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία ενίσχυσε τη ζήτηση για το περιουσιακό στοιχείο-καταφύγιο.

Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας – η οποία ηγήθηκε των μεγάλων προηγμένων οικονομιών με την πρώτη μείωση στον τρέχοντα κύκλο τον Μάρτιο – διπλασιάζει τώρα την προσέγγιση αυτή. Αυτό διαφέρει από τους παγκόσμιους ομολόγους της, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει μόλις μειώσει τις προβλεπόμενες περικοπές για φέτος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δείχνει απροθυμία να κινηθεί ξανά σύντομα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις