Η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων της Κίνας καθώς και οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν σημαντικά ορισμένες από τις πόλεις της, ακόμη και όταν άλλες επωφελούνται από «στροφή» του Πεκίνου προς την τεχνολογία, όπως έδειξε την Τρίτη (03.08.2024) ο δείκτης των καλύτερων πόλεων της Κίνας του Ινστιτούτου Milken.
Σύμφωνα με το CNBC, από το 2015, ο δείκτης μελετά τις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις της Κίνας για την οικονομική τους ζωντάνια και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Η τελευταία έκδοση συγκρίνει γενικά τα δεδομένα του 2023 με εκείνα του 2021. Πέρυσι, το ινστιτούτο δεν δημοσίευσε έκθεση λόγω επαναξιολόγησης της μεθοδολογίας του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Χανγκζού, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Σινγιάνγκ και έδρα της Alibaba και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στη φετινή κατάταξη.
Ενώ άλλες πόλεις, όπως η Ζουχάι, κάποτε «ανερχόμενο αστέρι», έπεσε στην κατάταξη λόγω της κρίσης στα ακίνητα.
Η πόλη, στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ κοντά στο Χονγκ Κονγκ, έπεσε 32 θέσεις από τον προηγούμενο δείκτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στην 157η θέση γιατί ξαφνικά κανείς δεν αγόραζε σπίτια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι κατασκευαστές δεν είχαν πολλά χρήματα για να ολοκληρώσουν τα έργα τους», δήλωσε ο Πέρρι Γουόνγκ, διευθύνων σύμβουλος έρευνας του ινστιτούτου.
Τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς αντιπροσώπευαν κάποτε περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας. Αλλά το 2020, οι κινεζικές αρχές άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος.
Ο Wong πρόσθεσε ότι τα ακίνητα συμπαρέσυραν τους δείκτες ανάπτυξης για αρκετές από τις βασικές πόλεις της εν λόγω περιοχής, εκτός από την Ντονγκουάν. Η πόλη των εργοστασίων, όπου βρίσκεται η εκτεταμένη πανεπιστημιούπολη της Huawei, χτυπήθηκε αντίθετα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Ντονγκουάν υποχώρησε 15 θέσεις στην κατάταξη του δείκτη Milken στην 199η θέση από συνολικά 217 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη.
Ενώ η κοντινή μητρόπολη Σενζέν ανέβηκε στην κατάταξη, η πόλη προσγειώθηκε στην 9η θέση, πίσω από το Πεκίνο. Η πλειονότητα των κινεζικών εταιρειών που είχαν αρχικά μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ είχαν την έδρα τους στη Σενζέν ή στο Πεκίνο, επισήμανε ο Γουόνγκ σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Η Ζουχάι είναι ένα εξαιρετικά καλό μέρος για να κάνεις δουλειές υπηρεσιών, να κάνεις ακόμη και δουλειές παραγωγής, δουλειές παραγωγής υψηλής ποιότητας στη βιοτεχνολογία», είπε. «Έτσι θα πρέπει να έχει ένα αρκετά ελπιδοφόρο μέλλον».
Μια άλλη πόλη που επηρεάζεται από τη γεωπολιτική αντίσταση στις εξαγωγές είναι η Σενγκζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν και έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone Foxconn. Η Σενγκζού έπεσε στην 22η θέση, από την 3η.
Ιστορικά, επεσήμανε ο Γουόνγκ, ο έλεγχος της Σενγκζού, της Χεφέι και του Γουχάν είναι κρίσιμος για την εξασφάλιση του ελέγχου της χώρας.
Από οικονομική άποψη, η Χεφέι, στην επαρχία Ανχούι, και η Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, τα πήγαν καλύτερα.
Η Γουχάν ανέβηκε κατά σχεδόν 30 θέσεις στη δεύτερη θέση, ενώ η Χεφέι παρέμεινε μεταξύ των δέκα πρώτων. Ο Γουόνγκ το απέδωσε αυτό στις προσπάθειες της Γουχάν να διατηρήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας στην πόλη να ανακάμψει γρήγορα, ενώ ένα πανεπιστήμιο στο Χεφέι έλαβε άμεση κυβερνητική υποστήριξη για την τεχνολογική ανάπτυξη.
Όσον αφορά την επιτυχία της Χανγκζού, η έρευνα του ινστιτούτου επισήμανε την ανάπτυξη της πόλης ως κόμβου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τη χρηματοδότηση.
Όμως, ερωτηθείς από το CNBC αν η επιτυχία της Χανγκζού μπορεί να επαναληφθεί, ο Γουόνγκ δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο, εν μέρει λόγω της υπεραπόδοσης του τοπικού τομέα ακινήτων που αύξησε το κόστος διαβίωσης.