Για πρώτη φορά από το 1978, η κυβέρνηση της Κίνας αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης. Δύο βασικοί λόγοι την αναγκάζουν να προβεί σε αυτό το αντιδημοφιλές βήμα.
Η ηλικία συνταξιοδότησης στην Κίνα πρόκειται να αυξηθεί έως και πέντε χρόνια. Αυτό αποφασίστηκε από το Κρατικό Συμβούλιο σήμερα (13.9.2024). Η Λαϊκή Δημοκρατία είχε προηγουμένως μία από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον κόσμο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι άνδρες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών και οι γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών, ανάλογα με το επάγγελμά τους. Από το επόμενο έτος, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά σε διάστημα 15 ετών.
Οι οικονομολόγοι ζητούν εδώ και καιρό να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινωνία της Κίνας συρρικνώνεται και γερνάει ραγδαία. Σύμφωνα με έκθεση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα CCTV, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα μπορούσε να ανέλθει στο 30% έως το 2035. Η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα μπορούσε να επιβαρύνει υπερβολικά το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Η Κίνα αύξησε για τελευταία φορά την ηλικία συνταξιοδότησης πριν από 46χρόνια. Από τότε, το προσδόκιμο ζωής στη χώρα έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από δέκα χρόνια στα 78,6 έτη. Ταυτόχρονα, γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά. Επισήμως, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια – για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη πείνα επί Μάο Τσετούνγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.
Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, 1,1 παιδιά ανά γυναίκα, και η πολιτική του ενός παιδιού που επιβάλλει το κράτος εδώ και δεκαετίες σημαίνουν ότι όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να φροντίζουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας μεταξύ 16 και 59 ετών εξακολουθούσαν να αποτελούν το 61,3% του καταγεγραμμένου πληθυσμού πέρυσι.
Διαφαίνεται σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού
Μέχρι στιγμής, οι baby boomers, που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 πριν από την εισαγωγή του κανόνα του ενός παιδιού, εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού. Μόλις συνταξιοδοτηθούν, θα υπάρξει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Οι αρχές της Κίνας προσπαθούν μάταια εδώ και χρόνια να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να αποκτήσουν και πάλι περισσότερα παιδιά. Το 2016, το κράτος χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού και από τα μέσα του 2021 επιτρέπονται τρία παιδιά ανά ζευγάρι.
Ωστόσο, ούτε τα χρηματικά επιδόματα ούτε οι κανόνες που δυσχεραίνουν το διαζύγιο είχαν μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η «νέα κατάσταση της δημογραφικής ανάπτυξης» προκαλεί αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο νέος κανονισμός ισχύει μόνο για τους μόνιμους υπαλλήλους στις αστικές περιοχές. Τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα που διατηρούν τη δική τους επιχείρηση ή είναι αυτοαπασχολούμενοι εργάζονται ήδη σημαντικά περισσότερο.
Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων με επισφαλή απασχόληση χωρίς συνταξιοδοτικές παροχές αυξάνεται λόγω της τρέχουσας αδύναμης ανάπτυξης. Στις πόλεις της Κίνας, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που εργάζονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας, όπως το προσωπικό καθαριότητας.