Δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου στην Κίνα που υπάγονται στον χημικό όμιλο Sinochem κηρύχθηκαν σε πτώχευση, αναδεικνύοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παλαιότερες μονάδες διύλισης, καθώς τα περιθώρια κέρδους από τα καύσιμα πέφτουν κατακόρυφα.
Οι πιστωτές των Zhenghe και Shandong Huaxing Petrochemical, που εδρεύουν και οι δύο στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε σχέδια αναδιάρθρωσης για τις υπερχρεωμένες μονάδες και οι επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου κηρύχθηκαν σε πτώχευση, σύμφωνα με ανακοινώσεις από τοπικό δικαστήριο, «χτυπημένες» από την ισχνή ζήτηση για καύσιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα λεγόμενα διυλιστήρια – «τσαγιέρα» της Κίνας, όπως ονομάζουν μικρές και απλές εγκαταστάσεις επεξεργασίας που ανήκουν ως επί το πλείστον σε ιδιώτες, αντιμετωπίζουν την πτώση της ζήτησης για καύσιμα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας αδυνατεί να «πατήσει γκάζι» και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των ρυθμών λειτουργίας στα διυλιστήρια που βρίσκονται συγκεντρωμένα στη Shandong.
Τα δύο εργοστάσια, τα οποία υπέβαλαν αίτηση αναδιάρθρωσης πέρυσι, ανήκαν στην China National Chemical ή ChemChina και εξαγοράστηκαν από την Sinochem όταν οι δύο όμιλοι συγχωνεύθηκαν.
Μια άλλη «τσαγιέρα» της Sinochem, η Shandong Changyi Petrochemical, ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει μια συνάντηση με τους πιστωτές της στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια άλλη ανακοίνωση. Τα τρία εργοστάσια, τα οποία δημιουργήθηκαν για να επεξεργαστούν αργό πετρέλαιο από ένα τοπικό κοίτασμα τον περασμένο αιώνα, έχουν συνδυασμένη ικανότητα επεξεργασίας άνω των 300.000 βαρελιών ημερησίως, αν και οι περισσότερες από τις μονάδες τους είναι αδρανείς εδώ και μήνες.