Site icon NewsIT

Κίνα: Νέα επιδείνωση της αγοράς ακινήτων τον Αύγουστο – «Βουτιά» 22% στις τιμές νέων κατοικιών

31.08.2024 | 15:18
Κίνα: Νέα επιδείνωση της αγοράς ακινήτων τον Αύγουστο – «Βουτιά» 22% στις τιμές νέων κατοικιών

Construction site, silhouettes of construction industry workers on scaffolding against the sunset light.

Η κρίση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών των νέων κατοικιών εμπόδισαν τις προσπάθειες της χώρας να αμβλύνει την επιβράδυνση.

Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Κίνα μειώθηκε κατά περίπου 22% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ταχύτερα από την πτώση 19,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν κατά 2,43% σε σχέση με τον Ιούλιο, μετά από μείωση 36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η επιταχυνόμενη διολίσθηση δείχνει τη φθίνουσα επίδραση του τελευταίου πακέτου διάσωσης που παρουσιάστηκε τον Μάιο. Τουλάχιστον 10 τοπικές κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει ή καταργήσει τις οδηγίες για τις τιμές των νέων κατοικιών για να αφήσουν τη ζήτηση της αγοράς να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει περισσότερες εταιρείες ακινήτων σε μείωση των τιμών.

Ο κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία της Κίνας, η οποία χρειάζεται περισσότερα κίνητρα για να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Η κρίση έχει επιβαρύνει τα πάντα, από την αγορά εργασίας μέχρι την κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Κίνα εξετάζει μια νέα επιλογή χρηματοδότησης για τις τοπικές κυβερνήσεις προκειμένου να αγοράζουν απούλητα σπίτια για να στηρίξουν την αγορά. Η τελευταία πρόταση θα επέτρεπε στις τοπικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις αγορές κατοικιών μέσω των λεγόμενων ειδικών ομολόγων, αναφέρουν πηγές του αμερικανικού μέσου.

Η χώρα είχε 382 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα απούλητων νέων κατοικιών τον Ιούλιο, που ισοδυναμούν περίπου με το μέγεθος του Ντιτρόιτ.

Οι εργολάβοι -πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής για περισσότερο από ένα χρόνο- βασίζονται σε μια αναζωογόνηση των πωλήσεων για να πείσουν τους κατόχους χρέους και να αντιμετωπίσουν την εκκαθάριση. Η Dexin China Holdings έγινε τον Ιούνιο ο τελευταίος κατασκευαστής που διατάχθηκε να εκκαθαριστεί από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η Country Garden Holdings εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει εκ νέου τις πληρωμές για ορισμένα από τα ομόλογά της σε γουάν, ανέφερε το Bloomberg News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version