Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Κίνα: «Παράθυρο» για δασμούς σε ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα

Κίνα: «Παράθυρο» για δασμούς σε ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα
Φωτογραφία: Reuters

Η Κίνα είναι πιθανό να υιοθετήσει περιορισμένα και στοχευμένα αντίποινα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αφού η ΕΕ αποκάλυψε αυξήσεις δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το Πεκίνο να φοβάται ότι μια πιο ισχυρή απάντηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Η κίνηση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά οχήματα έως και 48% από τον επόμενο μήνα την ένωσε με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλα κράτη που ενεργούν για να περιορίσουν την αύξηση των εισαγωγών από την ασιατική χώρα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και το εμπορικό επιμελητήριο της στην ΕΕ κατήγγειλαν το βήμα των Βρυξελλών μετά την ανακοίνωση της χθες (13.6.2024).

Ενώ τα αντίποινα μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω κινήσεων εμπορικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, ο κίνδυνος για το Πεκίνο είναι ότι μια υπερβολικά ισχυρή αντίδραση θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υπερατλαντική ευθυγράμμιση κατά της Κίνας – γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να ενθαρρύνει τη «στρατηγική αυτονομία» στην Ευρώπη.

«Εάν η Κίνα απαντήσει με επιθετικούς δασμούς, κινδυνεύει να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Τζο Πέισελ (Joe Peissel), οικονομικός αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Trivium China. «Το Πεκίνο προσπαθεί απεγνωσμένα να το αποφύγει αυτό», είπε.

Η Κίνα αντιμετωπίζει ήδη την προοπτική αυξημένης εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος ξεκίνησε πολλαπλούς γύρους αύξησης των δασμών στα κινεζικά προϊόντα κατά την πρώτη του θητεία- προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, υπάρχει αυξανόμενος συντονισμός μεταξύ των προηγμένων οικονομιών κατά της Κίνας, με το G7 τις τελευταίες εβδομάδες να έχει αρχίσει να καλεί ονομαστικά το έθνος για στρέβλωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Merics, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα το Βερολίνο που επικεντρώνεται στην Κίνα, προέβλεψε ότι τα κινεζικά αντίποινα θα επικεντρωθούν σε γεωργικά προϊόντα όπως το τυρί και το χοιρινό κρέας. Αφού η ΕΕ ξεκίνησε την έρευνα αντιντάμπινγκ για τα ηλεκτρικά οχήματα, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα λικέρ, όπως το κονιάκ. Η Γαλλία, η οποία πίεσε για την κινεζική κίνηση των Βρυξελλών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι σημαντικός εξαγωγέας μπράντι. 

Οι κινεζικές επιχειρήσεις υπέβαλαν επίσημο αίτημα στις αρχές για έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ, αναφέρει σήμερα (14.6.2024) η κρατική εφημερίδα Global Times. Τυχόν περιορισμοί στα προϊόντα θα έπλητταν την Ισπανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή κρέατος της ΕΕ στην Κίνα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης σηματοδοτήσει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες, κάτι που θα επηρέαζε ένα κλάσμα των πωλήσεων των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα.

«Το Πεκίνο δεν θα στοχεύσει τα προϊόντα της ΕΕ που εξακολουθεί να χρειάζεται», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της Merics Jacob Gunter σε σημείωμά σήμερα. «Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν μηχανήματα, βιομηχανικές εισροές υψηλής ποιότητας, χημικά και είδη ιατρικής τεχνολογίας», είπε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις