Η οικονομία της Κίνας έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, γεγονός που δείχνει ότι οι πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου για τόνωση της οικονομίας έχουν δώσει ώθηση σε ορισμένους βασικούς τομείς.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, η ισχυρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο και ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg. Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 5,3%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Η ισχύς των δαπανών λιανικής αντιπροσωπεύει βελτίωση σε ένα τμήμα της οικονομίας το οποίο «ταλαιπωρήθηκε» λόγω του υποτονικού καταναλωτικού κλίματος και υστερούσε σε σχέση με την ανάπτυξη της παραγωγής, η οποία εδώ και καιρό επωφελείται από την πολιτική στήριξης του Πεκίνου που επικεντρώνεται στη μεταποίηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι ευχαριστημένοι βλέποντας το ράλι στις λιανικές πωλήσεις. Θα προτιμούσαν να θυσιάσουν λίγη εργοστασιακή δραστηριότητα υπέρ της κατανάλωσης, αν και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν η οικονομία δύο ταχυτήτων έχει τελειώσει», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρέιμοντ Γιάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην Australia & New Zealand Banking Group.
Το Πεκίνο προσπάθησε επίσης να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες επιδοτώντας τις αγορές εξοπλισμού, συσκευών και αυτοκινήτων σε ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος και αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Οι πωλήσεις οικιακών συσκευών αυξήθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η ταχύτερη αύξηση από το 2010.
Το ερώτημα τώρα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένο να φτάσει το Πεκίνο για να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο πιεστική μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, καθώς έχει απειλήσει με δασμούς 60% στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές, μια κίνηση που ενδέχεται να πλήξει τον εξαγωγικό τομέα της ασιατικής χώρας.