Διεθνή

Κίνα: Συνεχίζεται η σταδιακή υποτίμηση του γουάν ενώ κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Την ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της προωθεί η Κίνα, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αμβλύνει μέρος των οικονομικών επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Την ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της προωθεί η Κίνα, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αμβλύνει μέρος των οικονομικών επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποδυνάμωσε το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς του γουάν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα (9.4.2025), αλλά μετρίασε το ρυθμό προσαρμογής του. Η κίνηση ήρθε μετά την υποχώρηση του υπεράκτιου γουάν χθες (8.4.2025) στο πιο αδύναμο επίπεδο από τη δημιουργία της αγοράς το 2010, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να προχωρήσει με δασμούς 104% σε πολλά κινεζικά προϊόντα.

Η μείωση της ισοτιμίας του γουάν προς το δολάριο σημαίνει πως γίνονται πιο φθηνά τα κινεζικά προϊόντα και άρα μπορούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τελικής τους τιμής στις ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των δασμών από μεριάς Τραμπ.

Παράλληλα, με όπλο τα ακόμα πιο φθηνά προϊόντα η Κίνα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της σε άλλες χώρες πλην ΗΠΑ, συμπιέζοντας τις πωλήσεις τόσο των προϊόντων των χωρών αυτών, όσο και των ίδιων ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι φτηνές κινεζικές εξαγωγές έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας από την Ινδονησία στο Μεξικό. Καθώς οι δεσμοί με τις ΗΠΑ έχουν ξεφτίσει, το Πεκίνο στηρίζεται περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει επίσης στις εταιρείες της Ταϊλάνδης ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ, λόγω της φθηνής εισροής φθηνών κινεζικών προϊόντων. Αυτές οι εισαγωγές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση της μεταποίησης στην Ταϊλάνδη, με τη χρησιμοποίηση της εργοστασιακής παραγωγικής ικανότητας να πέφτει κάτω από το 60% τα τελευταία δύο χρόνια.

Με την Κίνα να πλήττεται από δασμούς 104%, οι CEO της Ταϊλάνδης ανησυχούν τώρα για μια ακόμη μεγαλύτερη εισροή κινεζικών προϊόντων, συχνά 20%-40% φθηνότερα από τοπικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε χθες. Σχεδόν το 71% των CEO ανησυχούν για τις φθηνές εισαγωγές και για το πώς θα πλήξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων.

Πως μεθοδεύει η Κίνα την υποτίμηση του γουάν

Σε μια άλλη ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ελέγξει τον ρυθμό της πτώσης του γουάν, οι κρατικές τράπεζες εμφανίστηκαν να πουλούν δολάρια σε μεγάλα ποσά για να στηρίξουν το γουάν στην χερσαία αγορά, σύμφωνα με τους traders. Αυτά τα μέτρα βοήθησαν το υπεράκτιο γιουάν να ανακάμψει περισσότερο σε ένα μήνα.

«Οι αρχές θέλουν να διαχειριστούν τον ρυθμό της αδυναμίας του γουάν και δεν θέλουν μια μεγάλη άτακτη κίνηση», δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στο Australia & New Zealand Banking Group. «Αλλά η ευρεία κατεύθυνση είναι για περαιτέρω ανοδική πορεία στην ισοτιμία  δολαρίου – γουάν εάν δεν υπάρξει υποχώρηση στους δασμούς των ΗΠΑ. Δεν βλέπω μεγάλη εφάπαξ υποτίμηση».

Το γουάν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση στα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει να επιτρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία το νόμισμά της για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στην οικονομία του και τις προσδοκίες για περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να στηρίξει την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει σταματήσει να προσφέρει μια επιθετική υποτίμηση που κάποιοι είχαν ανέμεναν, ακόμη και όταν η εμπορική αντιπαράθεση συνεχίζεται με το Πεκίνο να δεσμεύεται να «παλέψει μέχρι το τέλος» κατά των αμερικανικών δασμών.

Χθες, τα πτωτικά στοιχήματα για το γουάν έλαβαν ώθηση αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στο λεγόμενο fixing να ξεπεράσει το 7,20 ανά δολάριο, ένα επίπεδο που οι επενδυτές θεωρούν ως μια απαλή κόκκινη γραμμή για τις επίσημες προθέσεις προς το διαχειριζόμενο νόμισμα από την εκλογή του Τραμπ. Το χερσαίο γουάν, το οποίο περιορίζεται σε ένα εύρος συναλλαγών 2% γύρω από τον καθορισμό και επομένως υπό τον αυστηρότερο έλεγχο του PBOC, υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 ως απάντηση.

Ωστόσο, η έντονη αδυναμία του γουάν έχει υψηλό κόστος παρά την πιθανή υποστήριξή του για τις εξαγωγές. Μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη προς τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία και να πονέσει περαιτέρω τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να κατηγορεί ήδη την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της για να αντισταθμίσει τους δασμούς.

Το να επιτρέψουμε στο γουάν να υποχωρήσει με τον τρέχοντα ρυθμό δεν θα είναι μια βιώσιμη στρατηγική για την αντιστάθμιση του αντίκτυπου των δασμών δεδομένου του πόσο υψηλοί είναι οι δασμοί, λέει ο Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος Greater China στην ING Bank NV.

Αυτό συμβαίνει επειδή το εύρος των αμερικανικών δασμών στην Κίνα έχει ήδη υπερβεί εκείνο που επιβλήθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Ακόμη, οι απώλειες γουάν είναι πιο ήπιες, με τη μονάδα ξηράς να υποχωρεί 3,7% τους τελευταίους έξι μήνες, σε σύγκριση με την υποτίμηση 11,5% του γουάν κατά την περίοδο 2018-2019 που η Morgan Stanley είπε ότι αντιστάθμισε τα δύο τρίτα της αύξησης των δασμών τότε.

Εκτός από τη χρήση του γουάν για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μια άλλη μακροπρόθεσμη ατζέντα μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Κίνας. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ένα όραμα να αυξήσει την κατάσταση του γουάν ως «ισχυρού νομίσματος» που είναι αρκετά σταθερό ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Εάν έχετε αρνητικό σοκ ανάπτυξης, θα θέλατε να έχετε κάπως πιο αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ο Jens Nordvig, ιδρυτής της Exante Data. Στη συνέχεια, από την προοπτική της Κίνας, έχουν φιλοδοξίες να δημιουργήσουν ένα αποθεματικό νόμισμα και οικονομικές ικανότητες. Θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα σχετικά σταθερά αν μπορούν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα