Διεθνή

Κίνα: Συνεχίζεται το «φλερτ» με τον αποπληθωρισμό, ανησυχίες για την ανάπτυξη – Έρχονται κρατικές παρεμβάσεις

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Η αδύναμη αύξηση των τιμών στην Κίνα ενισχύει την πίεση στους κρατικούς αξιωματούχους για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Παράλληλα, από την κεντρική τράπεζα της Κίνας δρομολογείται και η πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μετά από 14 χρόνια, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας παραπαίει.

Η Κίνα φλέρταρε με τον αποπληθωρισμό τον Νοέμβριο, αυξάνοντας την πίεση προς τους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος να κάνουν περισσότερα για να αναζωογονήσουν το καταναλωτικό κλίμα σε μια σημαντική συνεδρίαση για την οικονομία αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, σε χαμηλό πέντε μηνών και κάτω από την δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε αύξηση 0,5%. Ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,6% από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της χώρας, ο οποίος μετρά τις τιμές των αγαθών που πωλούν οι κινέζοι κατασκευαστές, μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για πτώση 2,8% και μείωση 2,9% τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας μια διετή σειρά πτώσης των εργοστασιακών τιμών.

Το κόμμα κατά το επόμενο έτος θα «πρέπει να εφαρμόσει πιο ενεργητικές δημοσιονομικές πολιτικές και μετριοπαθώς χαλαρή νομισματική πολιτική», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές πρέπει «να ενισχύσουν τις έκτακτες αντικυκλικές προσαρμογές και… να ενισχύσουν δυναμικά την κατανάλωση, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων και να επεκτείνουν την εγχώρια ζήτηση προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Για να ξεφύγουν από τον βρόγχο αποπληθωρισμού – χρέους, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αυξήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα για να τονώσουν την κατανάλωση», δήλωσαν αναλυτές της Brown Brothers Harriman στους Financial Times. «Ως εκ τούτου, η τελευταία ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου είναι ενθαρρυντική».

Η Κίνα υιοθέτησε για τελευταία φορά μια «μετρίως χαλαρή» στάση στα τέλη του 2008 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την τερμάτισε στα τέλη του 2010. Η αλλαγή στάσης τη Δευτέρα εκλήφθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η ηγεσία λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας.

Η κινεζική οικονομία κατατρύχεται από αποπληθωριστικές πιέσεις εδώ και μήνες λόγω της ύφεσης των ακινήτων, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει νομισματικά κίνητρα τον Σεπτέμβριο και δημοσιονομικά μέτρα τον Νοέμβριο που στόχευαν κυρίως το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα