Για να συνεχιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025 η είσπραξη φόρων και η πληρωμές του δημοσίου πρέπει να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο έως τέλος Δεκεμβρίου
Έτοιμος είναι ο «ειδικός δημοσιονομικός νόμος» προκειμένου να αποφευχθεί το lock down στο Δημόσιο (και κατ΄ επέκταση σε όλη την οικονομία) από την 1η Ιανουαρίου 2025 στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (9.12.24) ο απερχόμενος υπουργός προϋπολογισμού Λορέν Σαν – Μαρτέν (Laurent Saint-Martin) στο κανάλι TF1.
Ο σχετικός νόμος «θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών», πρόσθεσε, είτε από «την παραιτηθείσα κυβέρνηση» είτε και από «μια νέα κυβέρνηση», την οποία -υπενθυμίζεται- προσπαθεί να σχηματίσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, στη Γαλλία.
Ο νόμος του Σαν – Μαρτέν, «θα καταστήσει δυνατή την επιβολή φόρων, την ύπαρξη εσόδων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, τη δυνατότητα υπογραφής διατάγματος για την παράταση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2024 στο 2025», δήλωσε ο ίδιος. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να «αποφευχθεί το κλείσιμο» (σ.σ. των δημοσίων υπηρεσιών).
Αφού υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ειδικός αυτός νόμος -που προβλέπεται στο άρθρο 45 του οργανικού νόμου για τους δημοσιονομικούς νόμους (LOLF)- θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Συνέλευση και τη Γερουσία. «Θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου» για να «διασφαλιστεί η συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών και της ζωής της χώρας», υποσχέθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη (5.12.2024).
Από την άλλη πλευρά, αυτός ο ειδικός νόμος «δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τον πληθωρισμό», τόνισε ο Λορέν Σαν – Μαρτέν, ενώ ο βουλευτής του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Συνέλευσης Ερίκ Κοκερέλ (Éric Coquerel) ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία.
«Δεν είναι συνταγματικά δυνατό», δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός, κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να συμπεριληφθεί μόνο σε «έναν νέο προϋπολογισμό του 2025 στην αρχή του έτους». Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Ο ειδικός νόμος δεν αποσκοπεί στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας», δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου χθες (8.12.24) στο δίκτυo LCI. Δεν είναι «σχεδιασμένος για αυτόν τον σκοπό».
«Μη εφικτό» να υπάρξει προϋπολογισμός πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
Αν και αυτό είναι κακό νέο για τους φορολογούμενους, με 17,6 εκατομμύρια νοικοκυριά να βλέπουν πιθανόν να αυξάνεται ο φόρος εισοδήματός τους – και σχεδόν 380.000 μη φορολογούμενα νοικοκυριά να φορολογούνται- η ανατροπή της εκτελεστικής εξουσίας και η απουσία προς το παρόν ενός προϋπολογισμού για το 2025 είναι καλά νέα για τους συνταξιούχους.
«Οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν ό,τι κι αν γίνει στις αρχές του έτους, παρά τη μομφή», δήλωσε ο Laurent Saint-Martin. Μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε από την «κοινή βάση» μεταξύ των Μακρονιστών και του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), ο προϋπολογισμός του 2025 προέβλεπε αύξηση των συντάξεων μόνο κατά «το ήμισυ του πληθωρισμού» (0,8%) την 1η Ιανουαρίου, πριν από μια δεύτερη αύξηση 0,8% για τις μικρότερες συντάξεις τον Ιούλιο.
Ο παραιτηθείς υπουργός εξέφρασε επίσης τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Yaël Braun-Pivet. Στο πλατό της εκπομπής «Grand Jury RTL-M6-Le Figaro-Public Sénat» την Κυριακή, ο βουλευτής του κόμματος Μακρόν (Ensemble pour la République, EPR) θεώρησε ότι ήταν δυνατό να «έχουμε προϋπολογισμό πριν από τις 31 Δεκεμβρίου». Για τον Λορέν Σαν – Μαρτέν, αυτό είναι «ανέφικτο». Ως εκ τούτου, η ανάγκη για έναν ειδικό νόμο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, πριν από έναν νέο προϋπολογισμό στην κατάλληλη μορφή στις αρχές του έτους. «Θα ήθελα να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν «εβδομάδες, μήνες».