Πέμπτη, 4 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Κιρ Στάρμερ: Aπό σύμβουλος του Στέμματος, πρωθυπουργός – Το προφίλ του επερχόμενου ηγέτη της Βρετανίας και το οικονομικό πρόγραμμα του

Κιρ Στάρμερ: Aπό σύμβουλος του Στέμματος, πρωθυπουργός – Το προφίλ του επερχόμενου ηγέτη της Βρετανίας και το οικονομικό πρόγραμμα του

Αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης αναμένεται ευρέως στις εκλογές στη Βρετανία με το κόμμα των Εργατικών να απειλεί τους Συντηρητικούς και τον Κιρ Στάρμερ να «φλερτάρει» με την θέση του Ρίσι Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Από ενεργός δικηγόρος ο Κιρ Στάρμερ κατάφερε να αναρριχηθεί στην ηγεσία των Εργατικών και μέσω αυτών ετοιμάζεται να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, εφόσον του επιτραπεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία.

Το 1987 ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Middle Temple ενώ τρία χρόνια αργότερα συνίδρυσε τη δικηγορική εταιρεία Doughty Street Chambers, της οποίας διετέλεσε συνδιευθυντής για αρκετά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2002. Την ίδια χρονιά διορίστηκε νομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ, και αργότερα και του βασιλιά Καρόλου.

Κατά την άσκηση της δικηγορίας, ο Στάρμερ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ποινική υπεράσπιση, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό. Υπερασπίστηκε καταδικασθέντες σε θανατική ποινή σε διάφορες χώρες της Καραϊβικής και ήταν επίσης μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Foreign and Commonwealth Office για τη θανατική ποινή από το 2002 έως το 2008. Επιπλέον, υπηρέτησε ως σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο Αστυνόμευσης της Βόρειας Ιρλανδίας (2003-08) και στην Ένωση Αρχηγών Αστυνομίας. Για τα παραπάνω, μάλιστα, ανέφερε ότι η θητεία του σε αυτούς τους ρόλους επηρέασε σημαντικά την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο.

Ο Στάρμερ έγινε διευθυντής εισαγγελίας και επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος το 2008 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2013.

Ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει αποφασισμένος να βοηθήσει την Βρετανία να «γυρίσει σελίδα» μετά από «το χάος του μίνι προϋπολογισμού των Συντηρητικών και μια άνευ προηγουμένου πτώση του βιοτικού επιπέδου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα των Εργατικών.

Για να πετύχουν την αλλαγή, η οικονομική πολιτική των Εργατικών θέτει συγκεκριμένους στόχους και άξονες.

  • Νέα στρατηγική για τη βιομηχανία

Οι Εργατικοί εξαγγέλουν μία νέα στρατηγική συνεργασίας με τη βιομηχανία με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Βιομηχανικής Στρατηγικής, σε θεσμοθετημένη βάση, για την παροχή συμβουλών από εμπειρογνώμονες, με παράλληλη διασφάλιση εκπροσώπησης σε αυτό όλων των εθνοτήτων και περιφερειών, των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα μέρη της χώρας.

  • Ενίσχυση των επενδύσεων

Για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης οι Εργατικοί εξαγγέλουν πως θα χρησιμοποιήσουν ως μοχλό τις δημόσιες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών οι Εργατικοί θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφαλαιοποιημένο με 7,3 δισ. λίρες και με αποστολή να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, πραγματοποιώντας μεταρρυθμιστικές επενδύσεις.

Το Ταμείο θα έχει ως στόχο την προσέλκυση τριών λιρών ιδιωτικών επενδύσεων για κάθε μία λίρα δημόσιας επένδυσης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι στόχοι διάθεσης είναι:

– 1,8 δισ. λίρες για την αναβάθμιση λιμένων και τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

– 1,5 δισ. λίρες σε νέα εργοστάσια-gigafactories, ώστε να καταστεί η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία πρωτοπόρος στον κόσμο

– 2,5 δισ. λίρες για την ανοικοδόμηση της χαλυβουργίας

– 1 δισ. στερλίνες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

– 500 εκατ. λίρες για τη στήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

  • Φορολογία επιχειρήσεων

Παράλληλα, για την προσέλκυση των επενδυτών, οι Εργατικοί δεσμεύονται για βεβαιότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στην φορολογία επιχειρήσεων με τη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο οποίος θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους με εμπιστοσύνη.

  • Υποδομές

Η δέσμευση των Εργατικών αναφορικά με τις υποδομές περιλαμβάνει την συντήρηση και ανανέωση του οδικού δικτύου με την επιδιόρθωση ενός εκατομμυρίου λακουβών ετησίως, την στήριξη των οδηγών αντιμετωπίζοντας την αλματώδη αύξηση του κόστους ασφάλισης αυτοκινήτων, ενίσχυση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνοντας την εξάπλωση των σημείων φόρτισης, δίνοντας βεβαιότητα στους κατασκευαστές με την επαναφορά της ημερομηνίας σταδιακής κατάργησης των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2030 και υποστηρίζοντας τους αγοραστές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την τυποποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των μπαταριών. Παράλληλα, εξαγγέλεται η αναμόρφωση στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας μέσα από την κρατικοποίηση τους.

  • Προώθηση της καινοτομίας

Παράλληλα, το Εργατικό Κόμμα δεσμεύεται για την ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αίροντας τα εμπόδια σχεδιασμού για νέα κέντρα δεδομένων, ενώ θα δημιουργηθεί μια Εθνική Βιβλιοθήκη Δεδομένων για να συγκεντρωθούν τα υπάρχοντα ερευνητικά προγράμματα και να βοηθηθεί η παροχή δημόσιων υπηρεσιών με γνώμονα τα δεδομένα.

Οι Εργατικοί θα καταργήσουν τους σύντομους κύκλους χρηματοδότησης των βασικών ιδρυμάτων έρευνας και ανάπτυξης υπέρ δεκαετών προϋπολογισμών που θα επιτρέπουν ουσιαστικές συνεργασίες με τη βιομηχανία, προωθώντας τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια για να υποστηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, και απλοποιώντας τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για να στηριχθεί η καινοτομία.

  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων

Το σχέδιο των Εργατικών για την οικονομική ανάπτυξη αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνοντας δράση για τις καθυστερημένες πληρωμές για να διασφαλιστεί πως οι ΜμΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνονται εγκαίρως. Σχεδιάζεται η βελτίωση της καθοδήγησης και της διευκόλυνσης των εξαγωγών των μικρών επιχειρήσεων. Φιλοδοξία είναι πως η μεταρρύθμιση της British Business Bank, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρότερης εντολής για την υποστήριξη της ανάπτυξης στις περιφέρειες, θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια ενώ θα μεταρρυθμιστούν επίσης οι κανόνες περί προμηθειών για να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση των ΜμΕ σε δημόσιες συμβάσεις.

  • «Χτίσιμο» σε όλη τη Βρετανία

Κεντρικός άξονας της πολιτικής των Εργατικών είναι το στεγαστικό ζήτημα καθώς η ιδιοκατοίκηση στη χώρα έχει γίνει απρόσιτη. Όπως αναφέρουν στο πρόγραμμα τους, οι Εργατικοί θα ξαναχτίσουν τη Βρετανία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλη την Αγγλία, με 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες και επικαιροποιώντας το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των υποχρεωτικών στόχων για τη στέγαση, και διασφαλίζοντας ότι οι πολεοδομικές αρχές διαθέτουν επικαιροποιημένα Τοπικά Σχέδια και ενισχύοντας το τεκμήριο υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης η στήριξη των τοπικών αρχών με τη χρηματοδότηση πρόσθετων υπηρεσιών σχεδιασμού, μέσω της αύξησης του ποσοστού του πρόσθετου τέλους χαρτοσήμου που καταβάλλουν οι κάτοικοι τρίτων χωρών και η διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την οικοδόμηση κατοικιών στην περιοχή τους.

  • Οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη τη χώρα

Οι Εργατικοί εξαγγέλουν πως θα μεταφέρουν την εξουσία από το Γουεστμίνστερ στις κοινότητες, με μια νομοθεσία-ορόσημο για την αποκέντρωση ενώ παράλληλα εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια εντός της εργασίας, καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη αυτονομία στο χώρο εργασίας, μεταρρυθμίζοντας πλήρως την εργατική νομοθεσία η οποία χαρακτηρίζεται ως παρωχημένη και αναχρονιστική.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις