Παρασκευή, 23 Αυγ.
36oC Αθήνα

Κλιματικός συναγερμός για τις καλλιέργειες: Πως ο χαοτικός καιρός καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της Ευρώπης 

Κλιματικός συναγερμός για τις καλλιέργειες: Πως ο χαοτικός καιρός καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της Ευρώπης 

Καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της Ευρώπης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.

Συμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο αμπελώνας του Cornelius Dönnhoff στην περιοχή Nahe της Γερμανίας είναι συνήθως γεμάτος σταφύλια αυτή την εποχή. Όμως τα αμπέλια του είναι σχεδόν γυμνά, αφού οι παγετοί του Απριλίου κατέστρεψαν την πρώιμη ανάπτυξη, και δεν είναι σίγουρος για το πώς θα αποδειχθούν οι λίγοι καρποί που έχει, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Ευρώπης.

Η φετινή ασυνήθιστα υγρή άνοιξη και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.

Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά το 1/10, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.

Τα γεγονότα αποτελούν υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έκαναν οι καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις, στις ρίζες των οπωροφόρων δέντρων», δήλωσε ο Lambert van Horen, ανώτερος αναλυτής της Rabobank. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις συγκομιδές του επόμενου έτους».

Πολωνικά μήλα

Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας. Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες. Επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.

Γερμανικές φράουλες και κρασί

Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι έπληξαν τη Γερμανία, επιτείνοντας άλλες προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδίσει περίπου το 1/4 του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.

Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στη δέσμη ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.

«Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντέξουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.

Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.

Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

Δεν είναι μόνο ο παγετός που προκαλεί προβλήματα. Η Απουλία, στη “φτέρνα” της “μπότας” της Ιταλίας, παλεύει με την ξηρασία εν μέσω καυτών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί. Η παραγωγή ελαιολάδου – το εμβληματικό προϊόν της περιοχής – αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50% ως αποτέλεσμα.

Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να αναφέρουν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα μειωθεί φέτος.

Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η έλλειψη ήλιου που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροπρόθεσμου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια.

Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός παρατηρητή και υποστηρικτή του κλάδου.

Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, διευθυντή γενετικής της Summer Berry Company.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις