Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα (4.12.2024) ότι υποστηρίζει την κοινή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για κοινά αγαθά όπως η ασφάλεια και η κλιματική μετάβαση, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η ΕΚΤ, τουλάχιστον υπό την επίβλεψή μου, υποστήριξε την αύξηση της δημοσιονομικής ικανότητας», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό και καλύτερο για την ευρωζώνη». Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «η κοινή χρηματοδότηση είναι επιθυμητή, είτε μέσω αυξημένης δημοσιονομικής ικανότητας είτε μέσω κοινού χρέους. Αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιη ότι είναι επιθυμητό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προηγήθηκε της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δημοσίευσε φέτος μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, στην οποία είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις 800 δισ. ευρώ (840 δισ. δολάρια) ετησίως προκειμένου να ανανεώσει τις αμυντικές του δαπάνες, να αναπτύξει νέα τεχνολογία και να επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εκδώσει περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό χρέος.
Η Γερμανία αντέδρασε στην ιδέα, ανησυχώντας για τους κινδύνους κοινής χρήσης πόρων, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα δήλωσε χθες (3.12.2024) ότι η ΕΕ χρειάζεται κοινό δανεισμό για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και να εξασφαλίσει ένα μέλλον ανάπτυξης και καινοτομίας για την ήπειρο.
Μιλώντας στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ επανέλαβε τη στάση της χώρας του, λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση κοινών δαπανών μέσω κοινού χρέους δεν αποτελεί κατά την άποψή μου βραχυπρόθεσμο στόχο».
«Οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες από μόνοι τους δεν αρκούν για την κοινή ευθύνη για το χρέος», είπε. «Για να διασφαλιστούν δημοκρατικές δομές λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να μεταφερθούν αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά επί του παρόντος δεν βλέπω πολιτικές πλειοψηφίες για τέτοιου είδους εκτεταμένες θεσμικές αλλαγές».