Να περιορίσει την αισιοδοξία των αγορών για νέες μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποπειράθηκε χθες (11.6.2024) η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ξεκαθάρισε πως δεν θα έπρεπε να προεξοφλούνται επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση νομισματικής πολιτικής της 6ης Ιουνίου.
Μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της ΕΚΤ 6 Ιουνίου, οι επενδυτές έδειχναν να προεξοφλούν πως θα υπάρξουν και νέες κινήσεις έως το φθινόπωρο, καθώς αξιωματούχοι της Τράπεζας το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για τρεις ή και τέσσερις μειώσεις έως το τέλος του 2024.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρ’ όλ’ αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να τους προσγειώσει λέγοντας πως «δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια θα κινηθούν τώρα προς τα κάτω με γραμμικό τρόπο», εξηγώντας πως «δεν ακολουθούμε μια προκαθορισμένη πορεία». Σημειώνεται πως έως το τέλος του έτους απομένουν μόλις τέσσερις συνεδρια΄σεις, με την νώτατη αξιωματούχο να βάζει «φυτίλι» για τις προοπτικές του κόστους χρήματος.
«Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν φάσεις κατά τις οποίες θα αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για περισσότερες από μία συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, απάντησε: «Είναι πιθανό. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το κόστος εργασίας. Και πρέπει να δούμε ότι τα κέρδη συνεχίζουν να απορροφούν τις μέχρι σήμερα αυξήσεις».
Τα σχόλια της Λαγκάρντ έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να είναι έτοιμη να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 18 Ιουλίου, επειδή τα νέα τριμηνιαία στοιχεία για τους μισθούς της Ευρωζώνης δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από την ημερομηνία αυτή. Η ΕΚΤ προκάλεσε εντύπωση σε ορισμένους αναλυτές μειώνοντας τα επιτόκια πριν από τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, ο πληθωρισμός έχει πρόσφατα αναθερμανθεί και οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ.
Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα», αν και δήλωσε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι «κατάλληλη», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει προχωρήσει αρκετά». Η ίδια πρότεινε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο όπου θα συνεχίσουν να βάζουν φρένο στην οικονομία, περιορίζοντας τη ζήτηση μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί εντελώς στο στόχο του 2% – κάτι που η ΕΚΤ δεν αναμένει πριν από τα τέλη του επόμενου έτους.