Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιθανό διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου -ενώ μαίνεται πόλεμος στη Γάζα- θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα: πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.
Οι οικονομολόγοι του Ισραήλ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, την ίδια ώρα που δεν φαίνεται ακτίνα ειρήνευσης στη ζώνη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μετά την αίτηση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάου Γκαλάντ, φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε περίπτωση που οι δικαστές στη Χάγη εγκρίνουν το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν, το Ισραήλ θα «κατηγοριοποιηθεί ως παράνομη χώρα», συνοψίζει τις ανησυχίες η κορυφαία ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes». Τα εντάλματα σύλληψης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της ακύρωσης συμφωνιών πώλησης όπλων.
Από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οι ξένοι επενδυτές έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο από το Ισραήλ. Τώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) επιβεβαίωσε τις απαισιόδοξες προσδοκίες.
Η προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, ακόμη και μετά την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο, γράφει στην τελευταία της έκθεση. Η οικονομία «δεν θα ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο μετά από προηγούμενες συγκρούσεις και κρίσεις». Οι αιτήσεις έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ «συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στο Ισραήλ».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι οικονομολόγοι της S&P ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των στενότερων συμμάχων του είναι ένας περαιτέρω κίνδυνος «που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε η S&P.
Ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας για το Διεθνές Δίκαιο, Ρόι Σόντορφ (Roy Schondorf), επιχειρηματολογεί με παρόμοιο τρόπο. Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα κατά του Ισραήλ από άλλες χώρες. Αυτό «δεν είναι ένα χτύπημα που μπορεί απλά να απομακρυνθεί».
Σε περίπτωση που το ΔΠΔ εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης που ζητήθηκαν κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, αυτό θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή φήμη του Ισραήλ, δήλωσε ο καθηγητής νομικής Αβιχάι Κόεν (Avichai Cohen) από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με άλλες χώρες. Το ενδεχόμενο να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες κατά μεγάλου αριθμού Ισραηλινών που συμμετείχαν στον πόλεμο στη Γάζα εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, μεταξύ άλλων και για τους επιχειρηματίες.
Αρκετά πανεπιστήμια στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διακόπτουν τους δεσμούς τους με ισραηλινά πανεπιστήμια λόγω του πολέμου στη Γάζα και σκοπεύουν να ξεκινήσουν ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. Φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες κυριαρχούν σε πολλά πανεπιστήμια
Με τα μέτρα αυτά, τα πανεπιστήμια στοχεύουν να υπονομεύσουν την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας «Ορίζοντας», η οποία δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να συμμετέχει σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Η συμφωνία θεωρείται βασικός μοχλός ανάπτυξης για τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία στο Ισραήλ και αποφέρει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο σέκελ (περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε χρηματοδότηση της έρευνας για διάφορα έργα.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τα οικονομικά προβλήματα του Ισραήλ, λέει ένας πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας.
Πρώτον, εκτός από την S&P, η Moody’s και η Fitch έχουν επίσης υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους για το Ισραήλ. Δεύτερον, το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έχει χειρότερες επιδόσεις από άλλα εμπορικά κέντρα και τρίτον, οι επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας, δεν είναι μόνο ο πόλεμος στη Γάζα και η δικαστική διαδικασία στη Χάγη που κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς σε σχέση με το Ισραήλ. Οι επενδυτές θέλουν επίσης να μάθουν αν η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πληγεί, λέει ο Yotam Margalit από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Για τον ίδιο είναι σαφές: «Η κυβέρνηση βλάπτει τα ισραηλινά συμφέροντα».